Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dörrarna stängs på Wargentinskolan - flera säkerhetshöjande åtgärder införda

Färre öppna entrédörrar, två skolvärdar, namnskyltar till besökare och personal, samt nyckeltaggar för att ta sig in. Det har blivit säkrare på Wargentinskolan. Det menar Håkan Karlsson, biträdande direktör på gymnasieförbundet.

I september förra året skrev vi om att gymnasieförbundet ville stärka säkerheten på förbundets skolor i länet, bland annat efter skolattacken i Trollhättan 2015, men även efter att en ung man våldtog en minderårig flicka på skolan.

Vi besökte återigen Wargentinskolan och skolvärden Thomas Andersson för att prata läget på skolan.

Wargentinskolan är med sina 2300 elever en av Sveriges största gymnasieskolor, och Thomas Andersson rör sig vant genom korridorlabyrinten. Vi pratar lite allmänt och han berättar om skolan. Efter fem minuter är jag vilse.

Thomas har ett kontor, men det får jag aldrig se. Han är mycket sällan där.

– Om jag sitter så gör jag ett sämre jobb. Mitt jobb är ute bland tonåringarna, säger Thomas Andersson.

Mest handlar det om att bygga relationer med eleverna och Jämtlands gymnasieförbund har anställt en kollega till Thomas Andersson, Ahmed Kurum. De jobbar med att ”få ner anonymiteten”. På grund av skolans storlek hinner vi dock aldrig få syn på honom.

LÄS MER: Så ska tryggheten stärkas på Wargentinskolan efter Trollhättanfallet

Vi kommer in på den tragiska skolskjutningen i Florida och jag nämner något om Trumps förslag på lösning: att ge lärarna skjutvapen.

– Snacka om att börja i fel ände, mumlar Thomas Andersson.

Rent konkret går säkerhetsarbetet på Wargentinskolan ut på att man har fler låsta dörrar. Nu har de fem öppna ingångar till skolan, mot 22 förut.

Efter sportlovet vecka 10 kommer man varken ut eller in utan nyckeltagg, förutom genom huvudentrén.

– Jag vill vara tydlig med att det handlar om ett preventivt arbete. Det föreligger inget hot mot skolan, säger Håkan Karlsson, biträdande direktör på gymnasieförbundet.

Kameraövervakning har diskuterats, men ”det kräver i princip att vi kan peka på att det finns en utökad risk på skolan”, menar Håkan Karlsson. Det finns redan vissa kameror, men inte på några allmänna ytor.

– De finns där det finns värdefullt och stöldbegärligt material. De lokalerna är bevakade när det inte finns personal, säger Håkan Karlsson.

Dessutom ska personalen eller de som hälsar på få namnskyltar, så att de är tydligt identifierade. Medan vi går runt där stöter vi på en man som Thomas inte känner igen.

– Tjena, letar du efter nån eller kan jag hjälpa dig med nåt?

Mannen hade pratat med en lärare om att sätta upp annonser för sommarjobb, men hittade inga anslagstavlor. Thomas hjälper honom, och sedan sätter vi oss i skolkaféet Lyan och tar en kopp kaffe.

Bara de som har ett ärende på skolan ska vara där, är Thomas Andersson uppfattning. Café Lyan börjar vid halv tio-tiden att fyllas med elever.

Vid ett bord sitter Antonio Hansen, Martina Herrström, Ellen Bromée, Alice Backlund och Isak Källman och spelar kort.

Har ni märkt någon skillnad gällande säkerheten?

– Jag märker inte av någon skillnad, för jag har inte märkt av någon osäkerhet innan heller, säger Antonio Hansen.

Är det bra att de låser dörrarna?

– Bara man tar sig in som elev, säger Isak Källman.

– Vad händer om man glömmer nycklarna då? Måste man vänta på någon? fyller Alice Backlund i.

Men har ni märkt av att det inte är så många obehöriga här?

– Nu när du säger det, så är det nog så, säger Ellen Bromée.