Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dörrfabriken slaktas och säljs ut

Samhalls fabrik i Hede slaktas och maskinparken har sålts ut via auktion. Nu står tillverkningen stilla i den för byn viktiga industrin som sedan 1968 tillverkat dörrar.

– Naturligtvis känns det trist. Här fanns en riktigt bra maskinpark och personal som trivdes och ville fortsätta, säger Malin Hansen, en av 19 anställda vid Samhall i Hede.

Det är en anrik fabrik Samhall nu väljer att lägga ner. Redan 1968 byggde gamla Hede kommun upp den skyddade verkstaden och redan från start var den huvudsakliga tillverkningen dörrar. Då hette företaget Träform och en av initiativtagarna var Erland Wilhelmsson som under många år basade på fabriken.

Mellan 20 000- 28 000 dörrar har årligen lämnat fabriken och som mest tillverkades 40 000 dörrar under ett år. När det var som mest snurr på dörrtillverkningen arbetade ett 80-tal personer på företaget. Den största delen av dörrarna levererades till de större byggvaruhandlarna. De populära dörrarna från Hede fick konkurens då lågprisdörrar började importras, vilket även drabbade många dörrföretag i landet. Efterfrågan på dörrarna från Hede minskade.

– Visst kan det vara svårt att konkurera med priset. Men det är också en stor skillnad på kvalitén, säger Lars Wagenius, som arbetat tio år på Samhall i Hede.

Han är besviken på Samhall som nu lägger ner och slaktar fabriken. Han och flera andra i personalskaran menar att Samhall inte haft något intresse att driva någon dörrtillverkning över huvud taget.

– De har inte gjort ett dugg för att marknadsföra produkten. Någon säljare har de inte haft på många år och då är det naturligtvis omöjligt att hålla produktionen i gång, säger Lars Wagenius.

Vid ett möte för fem år sedan informerades personalen att det var dålig lönsamhet på fabriken i Hede. Enligt Lars Wagenius fick de då beskedet att "Det är bättre lönsamhet att låta er sitta och spela kort i lunchrummet än att ni ska vara ute i fabriken".

– Det säger allt om en del chefers inställning. Jag är övertygad att det här har kunnat fungera med rätt ledning, säger Lars Wagenius.

Några fler dörrar som ska tillverkas blir det inte för honom och de övriga. Maskinparken är såld på auktion och även fastigheten ska säljas. Samhall hoppas att de ska vara ute ur lokalerna redan i mars.

– Vi har ett antal intressenter som vill köpa fastigheten, säger Annika Schmidt, Samhalls distriktschef i Jämtland län.

Hon påpekar att läget är helt annorlunda nu jämfört med tidigare år. Konkurrensen är på tuff och kravet från staten är hårdare. Samhall ska drivas med lönsamhet.

– Jag förstår att många tycker det är trist att tillverkningen upphör. Men finns det ingen marknad så kan vi inte fortsätta.

Vad ska personalen göra nu?

– Det är viktigt att påpeka att Samhall inte försvinner från Hede. De ska arbeta med att erbjuda tjänster och bemanning och jag tror att företag, föreningar och framför allt personalen kommer att uppleva det som positivt, säger Annika Schmidt.

– Vi kommer att bli en resurs för hela bygden och vår styrka är att vi kan anpassa oss när det gäller olika uppdrag, säger Gösta Öhrman som är Samhalls gruppledare i Hede.