Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Douglas räds inte fotbollsadeln

ÖFK:s nyförvärv Douglas Bergqvist kliver rakt in i hetluften i cupmatchen mot Elfsborg.

– Jag har inte så bra koll på dem eller svensk elitfotboll överhuvudtaget. Men det är en bra början för mig att direkt få möta ett av de bästa lagen i Sverige, säger 20-årige Douglas.

Att en av landets bästa elvor står för motståndet verkar inte spela någon större roll för den på Ekerö, utanför Stockholm, uppväxte Douglas.

– Vi är tillräckligt starka och disciplinerade för att vinna matchen. Mentaliteten i laget är given och vi går alltid för seger och det oavsett vilka som står på andra sidan.

Ingen David mot Goliat känsla då?

– Naturligtvis finns respekten. Men på den nivå som vi befinner oss på så går man aldrig ut till match för att bara ta en poäng, fortsätter Douglas som under fredagens bussresa mot Borås inte visste om han var en av spelarna i startelvan.

– Jag hoppas självklart på det. Vi tränar som vanligt på lördag förmiddag sen får vi veta.

Så sent som i slutet januari spelade "Doug" sin senaste och sista match med Welling United, klubben som har sin hemvist i Conference Premier, den femte högsta nivån i det engelska ligasystemet.

Innan han som tioåring flyttade till England med sina föräldrar så fanns inte fotbollen i hans liv.

– Jag lärde mig allt där och älskade verkligen den brittiska spelstilen. På den nivå som jag spelade på handlade det mycket om fysisk, högt tempo och långa bollar. Basicgammaldags fotboll helt enkelt och en väsentlig skillnad mot hur man spelar högre upp i seriesystemet.

Mötet med Graham Potters och det övriga tränarteamets fotbollsfilosofi var också lite omvälvande för Douglas.

– Väldigt stor skillnad mot hur vi spelade på min nivå i England. Här är det mycket mer spel inom laget och teknisk skicklighet. Det är något som jag också måste vänja mig vid.

Men vi som såg honom på mittbackspositionen under förra helgens träningsmatch mot norska Ranheim tycker nog att Douglas redan har vant sig.

– Det är där jag känner mig som hemma och trivs allra bäst. Men jag har spelat både höger och vänsterback och på mittfältet. Vill man att jag ska spela på de positionerna så gör jag naturligtvis det, för jag gör allt för laget.

Efter dryga två veckor i sin nya klubb så börjar pusselbitarna så smått att falla på plats.

– Jag är inte riktigt van vid miljön ännu. Men jag ser det här som en stor och spännande utmaning och längtar verkligen efter seriestarten.

Varför valde du ÖFK?

– Mycket på grund av det som Alex Dyer berättade om klubben och kontakterna med Graham Pooter och övriga i klubbledningen. Sen har jag forskat en del på egen hand och lyssnat på andra som bara droppat positiva omdömen om ÖFK som klubb.

En härlig mix av nationaliteter. Finns det en internationell känsla?

– Absolut! Kulturmixen är perfekt och jag trivs redan ypperligt med atmosfären i laget och klubben.

---------------------------

ÖFK:s trupp: Emir Smajic, Robert Hammarstedt, Bobo Sollander samt långtidskadade Taylor Morgan, avsliten hälsena, står alla över cupmatchen. I övrigt åker alla andra spelare med till Borås.

– Håller vi oss till vår matchplan och gör det ska vi har vi chans att vinna, men det blir tufft. Alla måste bidra med sitt bästa för att vi ska kunna slå dem. Vi går för att vinna och då måste vi försöka spela på vårt sätt, säger assisterande tränaren Björn Hamberg i en kommentar på hemsidan.