Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dra in undersköterska ingen besparing

Diabetes är inte en utan flera sjukdomar och därmed resurskrävande.

Nu har verksamhetschefen och avdelningsföreståndaren för medicinkliniken i samråd dragit in en underskötersketjänst på 80 procent. Konsekvens: Då en undersköterska inte räcker till, måste sjuksköterskan vara behjälplig då hjälpmedel utlämnas vilket tar tid i anspråk.

Det skulle vara en besparing för landstinget då man inte behövde anlita Apoteket för frakt med mera.

En specialistutbildad diabetessjuksköterska har många uppgifter: Egen mottagning, telefontid, rådgivning, informationsarbete, handha gravida diabetiker, teamarbete, konferenser och möten, kallar från och bevakar väntelista till läkare, vara à jour med diabeteshjälpmedel som finns och som är nya, undervisning och instruktion, detta är ett axplock ur de arbetsuppgifter hon har.

Vi som patientförening för diabetiker har inte informerats av verksamhetschefen trots att hälso- och sjukvårdslagen föreskriver det!

Antalet diabetiker ökar ständigt, ungdomsmottagningens patienter övergår till vuxenmedicin, typ 1 och typ 2 med komplikationer, Lada (mellanting av typ 1 och typ 2). Vid återbud eller uteblivet besök hos läkare, ringer undersköterskan snabbt in annan patient, gott resursutnyttjande!

Att dra in undersköterskans tjänst är ingen besparing.

Judy Boström

vice ordförande länsföreningen Östersund, Svenska Diabetesförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel