Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dra inte in bidragen till Kvinnojouren

Ännu en gång misslyckas den sociala samrådsgruppen med att ta våldsutsatta kvinnors rättigheter på allvar.

Förutom att man inte vill fortsätta finansiera Kvinnojourens verksamhet har man spelat ett fult spel där man rivit upp det långsiktiga samarbetsavtalet under påskinande att nytt ska skrivas – utan att ha haft det för avsikt.

Vänsterpartiet misstänkte detta och reserverade sig i till exempel Krokoms kommun mot beslutet att riva upp det gamla samverkansavtalet. Nu får vi svart på vitt att vi hade rätt.

Kvinnojouren fyller en unik funktion som Centrum mot våld inte kan ersätta. Centrum mot våld bedriver en bra verksamhet men deras fokus är terapi – inte praktiskt stöd, boende och systerskap. Detta finns på Kvinnojouren.

Som våldsutsatt är det många akuta, praktiska saker man behöver stöd i, och man behöver även någon som lyssnar som en kvinna till en annan – inte enbart som terapeut.

Kvinnojouren har en mängd verksamheter, som en gemensam träffpunkt för kvinnor som varit i eller är i en destruktiv relation. Det finns även många kvinnor som kan känna obehag att vända sig till en myndighet, inte minst kvinnor med annan etnisk bakgrund.

Centrum mot våld och Kvinnojouren bedriver olika verksamheter och dessa verksamheter kompletterar varandra.

Vänsterpartiet har länge krävt att staten ska garantera kvinnojourernas grundfinansiering. Så länge staten inte gör detta måste kommunerna skjuta till de nödvändiga pengarna.

Vi kan inte gå med på att kommunernas bidrag till Kvinnojourerna dras in. Vi protesterar även mot sättet som frågan hanteras på. Menar kommunerna och länet allvar med att man vill stödja våldsutsatta kvinnor och barn är beslutet oacceptabelt.

Christina Hedin (V) distriktsordförande
Nisse Sandqvist (V) gruppledare, Östersunds kommun
Jessika Svensson (V) feministiskt ansvarig i distriktsstyrelsen
Marie Svensson (V) ledamot socialnämnden, Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel