Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drama om Facebook...

Många av oss känner till notoriska missbrukare av Facebook.
I höst är det premiär för en nyskriven jämtländsk pjäs där bruket av sociala medier spelar en avgörande roll.

Pjäsen är skriven av Markus Källström, erfaren revy- och teaterräv från Kälarne, som i många år spelat med i olika lokala uppsättningar.

I vintras deltog han i Riksteaterns tävling "Ny text!" som vill locka fram nyskriven svensk dramatik.

Trots att han bara sände in några mindre delar av den tilltänkta pjäsen ville flera arrangörer omgående köpa hans verk.

Och uppbackad av regissören Martin Johansson från Jämtlands Kulturkompani (JKK) har Markus nu skrivit klart "Jultid i nutid".

– Jag kände direkt att det här är en pjäs som vi skulle vilja sätta upp och spela runtom i Jämtland. Den är aktuell, lokal, rolig och jag tror många kan relatera till den, säger Martin, som kommer att regissera uppsättningen.

Pjäsen handlar om makarna Gunnel och Örjan, som ska fira sin första jul sedan dottern flyttat hemifrån - en omvälvande omställning för relationen, där Gunnel ägnar mycket tid åt sociala medier.

– Redan från start tänkte jag på två skådespelare som borde passa perfekt för rollerna, Anders Hedén och Kiki Korths-Aspegren, som fick läsa manus och gillade det.

Martin frågade Anders om han kände till Kiki. Svaret blev ett stort skratt:

– Kiki och jag har spelat ihop i tiotalet uppsättningar i ett par decennier, så vi känner varandra mycket väl. Och de här rollerna passar oss perfekt.

Och det är inte så svårt att inse hur facebook kan symbolisera mycket i vår moderna existens - viljan att synas, hur vi kommunicerar med varandra, vad vi berättar och inte vill berätta, hur vi putsar på vår självbild.

– Det blir ett existentiellt drama, helt klart, skrattar Anders.

Det låter som att det kan gränsa till fars?

– Hm, nja Kiki och jag är inte så intresserade av farser, så den sidan tänker vi nog hålla ner, säger Anders.

I höst börjar trion gå igenom texten och i september hoppas man vara i gång med repetitionerna. Premiären blir på hemmaplan för Markus Källström, Hotell Östjämten i Kälarne, där han spelat åtskilliga gånger.

Estrad Norr har redan ställt upp med produktionsstöd, vilket innebär att man köpt rättigheterna till pjäsen och kan börja diskutera rekvisita och liknande.

– Men tanken är att hålla det stramt - vi vill kunna turnera i hela länet och spela på teaterscener men också små bygdegårdar och kanske rentav julfester och liknande. Det ska vara rörlig teater, säger Martin.

Pjäsen klockar sannolikt in på tre kvart, består av en akt och utspelar sig i ett och samma rum.

– Klassiskt, säger Martin och ler.