Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramaten kan sin sak

– Jag älskar den här kärringen.

Annons

Så sa Marie Göranzon under presskonferensen i måndags då hon tillsammans med resten av ensemblen i Gäckanden och pjäsens författare Marie-Louise Ekman och Gösta Ekman kom till Östersund för att prata om samarbetet mellan Dramaten och Riksteatern.

Marie Göranzon syftade på sin rollkaraktär i pjäsen, den gamla änkan som bor ensam i sin lägenhet med endast sina minnen som sällskap.

den här kärringen. Hon är humoristisk i sin bitterhet, hon är excentrisk och hon tar ingen skit. Ingen ska komma och säga vad hon ska göra inte.

Samtidigt är hon irriterande. Hon pratar konstant och hinner inte lyssna på svaret på en fråga innan hon ställer en ny. Men härlig är hon.

Marie Göranzon är lysande som gammal tant. Sättet hon håller sig för ryggen när hon går omkring, hur hon stödjer sig i stolarna, hur hon slår med handflatan i bordet när hon säger något för henne viktigt. När hon några gånger utbrister ”Jag hör ingenting” påminner hon mig om min egen 85-åriga mormor.

Gäckanden handlar om åldrande, ensamhet på ålderns höst, bitterhet och övernaturlighet. Och om starka kvinnor. Allt blandat med en hel del humor.

spelar ett medium som kommer till den gamla änkan med ett meddelande från änkans avlidne man. De två kvinnorna börjar träffas regelbundet för att samtala med andra sidan och det öppnar dörrar för nya bekantskaper på ålderns höst. Gunilla Nyroos är, liksom Marie Göranzon, en fantastisk skådespelerska och det känns som att man ibland önskar att hennes roll var mer uttalad, att den syntes mer. Man vill gärna veta mer om mediet, höra henne berätta mer. Men det går ju inte, eftersom den gamla änkan pratar hela tiden.

Samtidigt känns pjäsen lite utdragen ibland, eftersom mediet aldrig får tala klart och man aldrig riktigt får veta vad de tillströmmande andarna vill änkan. Förrän kanske i pjäsens sista minut.

kan man säga att Gäckanden är en klart sevärd pjäs med bra och trovärdiga rollprestationer. Den tilltalar alla åldrar, även om målgruppen kanske främst är de med mestadels grått hår på huvudet.

Dramaten kan sin sak, det är säkert. Det betyder att de som brukar gå på Storsjöteatern kan se fram emot fler intressanta pjäser de kommande tre åren när Dramaten och Riksteatern ska samarbeta. Grattis.

Och förresten, de som missade Gäckanden i går har chansen igen i kväll.