Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatiserad historielektion på jämtska

Historien om runstenen på Frösön har nu nått teaterscenen, och inte vilken scen som helst utan på Jämtlands nationalscen, Storsjöteatern, framförs nu föreställningen "Stain".

Skriven och regisserad av teaterprofilen Berta Magnusson som förutom regissör även kan räkna in titlar som lärare, poet och journalist. Berta tillhör det jämtländska kulturarvet och har fortfarande spring i benen trots att åldern för pensionens lugnare tempo är inne med råge.

Berta vill i början sätta detta sångspel i en modern kontext med två jämtländska vandrare som ska ta sig till stenen, greppet känns sökt då stenen ligger lättåtkomlig på Frösön och de återkommer inte heller under spelets gång.

En av föreställningens sponsorer nämns dock snyggt i förbifarten. Sedan vidtar en introduktion och en kort föreläsning och jag gillar detta. Berta bryter väldigt medvetet mot den fjärde väggen och det får mig på gott humör.

Sedan följer en timmes dramatiserad historielektion. Vi får möta Nornorna, Tryn och Sten som ristade runorna samt en vältrimmad manskör som i vissa nummer påminner om Mattisrövarna i Astrid Lindgrens saga.

I bakgrunden spelar Calle Hernmarck vackert på sina forntida instrument. Överlag är sångpartierna överlägsna spelscenerna och jag hade gärna lyssnat mer på de kompetenta sångarna där skönsjungande Elisabeth Claesson-Trång imponerar.

Berta och hennes ensemble bjuder på en småputtrig föreställning där tempot stundtals sackar, scenerna blir statiska och handlingen rörig.

Dock lyser amatörensemblens glädje över att stå på scenen starkast och på så sätt lyfter det hela. Amatör betyder också älskare och här sprudlar det av kärlek att förmedla en historia. Oklart vilken historia dock, för när allt är över kan jag ändå inte undgå att undra vad det var de egentligen ville berätta med sitt spel?

Stain spelas även i dag lördag kl. 15.00 och 18.00. Historieintresserade bör bege sig dit.

"I Berta Magnussons pjäs ’Stain’ sprudlar det av kärlek att förmedla en historia. Oklart vilken historia dock, för när allt är över kan jag ändå inte undgå att undra vad det var de egentligen ville berätta med sitt spel?" skriver Martin Johansson.

Johan Lindeberg

Martin Johansson