Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatisk syskonkärlek hos Kälarnes nybildade teatergrupp

Hur många småorter har egna amatörteatrar?

Tja, åtminstone finns det fem stycken bara i Bräcke kommun och en av dem är Teatergruppen Vavivill i Kälarne.

Annons

I kväll, lördag, har de knappt 500 Kälarneborna chansen att avnjuta premiären och den hittills enda inplanerade föreställningen av dramakomedien ”Tre systrar och en flygel”.

kvinnor som både regisserar och spelar pjäsen har repeterat sedan i höstas och är redo:

– Vi har haft jättekul hela vägen och hoppas publiken ska komma och ha lika kul. Pjäsen har mycket att säga och är både rolig och tänkvärd, säger Inger Landerberg.

Alltihop började i fjol sommar när hon skulle leda en studiecirkel i teaterarbete, som i slutändan lockade tre deltagare.

Så nu spelar de tillsammans alla fyra – Inger och hennes svärdotter Elisabet Landerberg samt Karin Kvist och Runa Westman.

Inger har medverkat i Allt för byn och arbetat med teater i olika konstellationer. Runa både skrev och medverkade i den lokala ”Fred och feid i Westaneid”, som även Karin skulle ha deltagit i. Och för Elisabet är det premiär:

– Det som känns mest ovant är att spela ut, ta ut svängarna. Inger och de andra hjälper mig där och det har onekligen hänt en hel del sedan vi började repetera.

även några manliga bybor intresserade av cirkeln, men de drog sig ur:

– Fast till hösten tror jag vi kan räkna med några gubbar också, de verkar ha förstått att det här är kul, ler Runa.

skriven av Barbro Myrberg på 60-talet har de hittat med hjälp av ABF i Bräcke som kunde erbjuda en enda text för fyra kvinnliga skådespelare. Ett farsartat drama kan den beskrivas som.

– I centrum är tre systrar och en arvstvist, så finns det en fjärde person med också. Så mycket mer ska vi nog inte avslöja, mer än att slutet är överraskande.

– Men det handlar om relationer och generationer. De tre systrarna spelar alla piano, fast var och en på sitt personliga vis, ler Inger.

raskt upp några scener som ger tydliga vinkar både om de humoristiska och allvarligare inslagen i pjäsen. Familjehemligheter kommer i dagen och ställer saker på huvudet.

– Vi får se hur det går, vi hoppas kunna byta föreställningar med de andra orterna i kommunen. Vi kan spela hos dem och de kommer hit, det vore roligt, säger Karin och rättar till de vita handskarna som hennes karaktär anser passar en dam av värld.

Ytterst handlar teaterarbetet om samhörighet och framtidstro, sammanfattar de:

– Om vi tror på att bo och leva här måste vi också satsa på kultur. Vi vill ha både nöje och kultur vid sidan av jobbet, säger Inger.

Och där gör Vavivill sin insats för bygden i kväll.