Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatiska Dromskåran eggar fantasin

De fina höstdagarna sjunger på sista versen. Ta tillfället i akt och gör en dagstur till stadsnära Höglekardalen.

Enbart färden mot Bydalsfjällen är en fröjd för ögat vid den här tiden på året. Efter att ha passerat Hallenbygden börjar stigningen upp mot, och in i Höglekardalen, där delar av de jämtländska fjällen visar upp sig i höstskrud, som skimrar i gult, rött och grönt.

Dammån porlar bredvid vägen som ringlar sig längs den branta bergskanten där träden kämpar med att stå upprätt, innan man får utsikt över dalen när man når Bydalens fjällanläggning.

Med start vid Drommen-liften börjar vandringen med brant stigning, vilket innebär en god chans till rikligt med mjölksyra. Något som skapar fysiska minnen av turen för några dagar framåt. Just denna dag väljer vi att gå genom Dromskåran på vägen upp. Den snåriga fjällbjörken glesnar rätt snabbt, och vi når trädgränsen bra precis där skåran har sin början – eller slut.

På väg upp i den imponerande klyftan är det lätt för den fantasi- fulle att måla upp sagoscenarier i de bergiga miljöerna. Man kan nästan se en drake svepa in från slättlandskapet ovanför och dyka ner genom denna 70 meter djupa och 150 meter breda kanjon.

Själva Dromskåran är en så kallad sadelklyfta och är ungefär en kilometer lång. Den lär ha bildats under slutet av istiden vid en avsmältning av en smältvattensjö som hastigt tappades på vattnet. Det var för ungefär 8 000 år sedan.

Under åren har många renar fallit mot sin död i sprickan, och här och där ligger små benrester kvar som grymma minnen.

För den som tidigare vandrat nedför i skåran, blir en vandring i motsatt riktning faktiskt en ny upplevelse med nya synvinklar och upptäckter i denna karga, imponerande och storslagna plats.