Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatiskt prisfall på virke – entreprenörer riskerar att slås ut innan hösten

På ett halvår har virkespriserna rasat ­dramatiskt i hela landet.

I Mellansverige har exempelvis massavedspriserna sänkts med 25 procent.

Under flera år har det talats om virkesbrist, men nu råder raka motsatsen. Det är köpstopp i stora delar av landet på både timmer och massaved.

”Det är tveksamt om svensk skogsindustri någonsin sett maken till nuvarande situation där företagen svämmas över av virke som den inte mäktar med att ta emot”, skriver Johan Freij i Danske Banks senaste lägesanalys av skog och ekonomi.

Virket får inte plats, det binder kapital och tappar kvalitet om det får ligga länge.

Effekten har blivit att många av de virkesköpande företagen stoppar hela eller delar av verksamheten som sköter avverkningar. Och det slår hårt mot skogsentreprenörerna.

Enligt branschorganisationen Skogsentreprenörerna riskerar många av de 800 medlemsföretagen att slås ut innan hösten om inget görs.

Johan Freij varnar i analysen för att svenskt skogsbruk kommer att ”lida oerhört under mycket lång tid framöver” om en generation entreprenörer förloras under denna lågkonjunktur.

Botten i massakonjunkturen bedöms snart vara nådd, medan uppsvinget på trävarumarknaden kan låta vänta på sig till en bit in i 2010. (TT)