Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drivkrafter för framtiden

Utan entreprenörer blir det inga företag. Utan företag skapas inga jobb. Utan jobb får vi inga skatteintäkter. Utan skatteintäkter uteblir välfärden. Givet kan tyckas, men en dag som denna förtjänar dessa samhällsbärande självklarheter lyftas fram. I dag och i kväll är det företagarnas Guldgala i Östersund. Fest och glam, men mest handlar det om framtid.

Guldgalan är bra. Den behövs som upplysare i höstmörkret. Den behövs också som inspirationskälla och träffpunkt för länets entreprenörer.

I år är det elfte gången. Hit kommer inspiratörer utifrån. Här finns jämtar i förskingringen, som ger sin syn på framtiden. Här finns framför allt väldigt många duktiga företagare, som en tid varit nominerade till pris i olika branschkategorier.

Redan att bli nominerad är fint. Att sedan vinna är förstås en extra fjäder i hatten. Visst kan det vara vanskligt att tävla i företagande, men spänningsmomentet, lite av ”Idol” eller ”Melodifestivalen”, sitter ändå inte fel. Tävlingsmomentet företagare emellan är Guldgalans själva kitt.

Vissa fnyser åt evenemanget. Som en sorts klubb för inbördes beundran. Det är fel. Här möts flera hundra likasinnade människor vars drivkrafter handlar om att vilja skapa saker för både sig själv och för andra. Den drivkraften behöver länet mer av. Inte minst om vi ska prata framtid och dessutom kunna göra någonting åt vår egen framtid.

Här finns plats för massor av ny innovation. Av ökad företagaranda, av entreprenörskap som kan ge den jobbutveckling som krävs för att ge utflyttningen en törn så den i alla fall stannar av.

Det här sker omöjligt via det offentligas försorg. Bara genom privat företagande kan länet växa, och det skulle krävas minst ett par tusen nya privata jobb i ett huj, för att lyfta näringslivet och länets attraktionskraft. Jobb ger skatteintäkter och därmed välfärd att fördela inom den allmänna kakan. Denna självklarhet tas ofta just som självklar, men bakom varje nytt jobb ligger en företagare och ett företag. Det finns anledning att ibland tänka respektfullt på detta fenomen.

I Guldgalans förord talas om att var och en sitter på sin egen framtid. Så är det, men väldigt många parametrar måste ändå sammantaget kuggas in i varandra för framgång. Inget skapas av sig självt. Politik och näringsliv behöver leva i symbios. Ge varandra ökad förståelse. Här har inte minst våra folkvalda fortfarande mycket att lära.

Det är knappast någon tillfällighet att Jämtlands läns kommuner generellt ligger alldeles för illa till när Svenskt Näringsliv mäter företagarklimat. Här finns massor att göra. Gör det gärna nu.