Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Droger och alkohol i familjehemmet

Åre kommun placerade en ungdom i ett familjehem där det förekom missbruk av alkohol och droger. Detta hade kunnat förhindras om kommunen gjort tätare hembesök.

Kommunen gjorde i december en lex Sarah anmälan eftersom man funnit allvarliga missförhållanden i ett familjehem. Detta gjordes efter att en ungdom hade rapporterat om att det förekom missbruk av både alkohol och droger. Den placerade ungdomen fick inte fick den vård och omsorg som familjehemmet skulle ge.

När den allvarliga situationen uppdagades såg kommunen till att inte längre anlita det aktuella familjehemmet.

Ansvarig handläggare på socialkontoret ansåg att missförhållandena hade kunnat upptäckas om Åre kommun haft bättre rutiner och gjort tätare hembesök. Socialnämnden beslutade därför att ändra sina rutiner så att bättre uppföljning görs av familjehemsplaceringar.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bedömer att nämnden därmed fullgjort sina skyldigheter enligt lex Sarah och avslutar därför ärendet.