Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Droger och nätvardag

Intresset var stort när polisen kallade till föräldramöte för att informera om ungas nätvardag, sociala medier och synen på droger.
– Håll kolll på ditt barns tillvaro på nätet, uppmanade Hanna Hermansson från polisens ungdomsgrupp.

Polisens ungdomsgrupp hade på tisdagen, tillsammans med sina samverkanspartners, bjudit in föräldrar med barn i högstadie- och gymnasieålder till en informationsträff på OSD i Östersund. Temat för kvällen: "vet du vad din tonåring gör?".

Och att det finns ett stort intresse och engagemang bland tonårsföräldrarna råder det inget tvivel om.

– Det är bra att skapa sig en bild av verkligheten i Östersund och få information om vad polisen vet, berättade Karin Asp som själv har två barn i tonåren.

– Det man har hört om drogläget i stan låter ganska illa och jag vet att mina barn känner till att det förekommer droger och att det är lätt att få tag på.

Att droger är lätta att få tag på kan Hans Nicolaisen intyga. Han är ansvarig för Nattvandrarna i centrala Östersund och fanns på plats för att svara på frågor och värva föräldrar till verksamheten.

– De senaste tre åren har läget i Östersund blivit värre och riktigt stökigt har det varit sedan i höstas. Och just nu är det något som gör att det är extra stökigt.

Han märker även av det faktum att Fältarbetsgruppen inte längre finns ute om kvällarna.

– Vi kan bara vara till stöd som en storebror, inte ta på oss de tyngre problemen.

Under polisens sedvanliga information om drogläget i Jämtland uppmanades föräldrarna att vara pålästa och intresserade och att hålla koll på vem barnen egentligen umgås med i det verkliga livet.

Men kanske ännu viktigare vilka de umgås med på nätet.

– Sociala medier kan ungdomarna utnyttja till att skapa kontakter kring narkotika, men även andra brott som kränkningar och hot, berättade Hanna Hermansson från polisens ungdomsgrupp.

– När vi beslagtar mobiler hittar vi inte bara kommunikation om droger utan även mycket om sex och mobbning.

Hon uppmanade föräldrarna till att inte vara rädda för att kolla sina barns mobiler och sociala mediekonton.

– Kräv att få vara "vän" med ditt barn på sociala medier.