Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömdebut för Omark

Fem passnings­poäng i VM-debuten.
Det är sånt som kallas drömdebut.
Linus Omark briljerade när Tre Kronor besegrade Österrike med 7–1 i VM-premiären.

Annons

– Det hade jag aldrig trott inför matchen. Jag hade full utdelning, sade pucktrollaren från Övertorneå.

Över huvud taget hade Tre Kronors VM-debutanter efter rolig kväll i Postfinance arena i Bern. Fyra av fem VM-debutanter gjorde poäng, sammanlagt tio stycken, varav två mål.

Mest briljerade Luleåduon Linus Omark och Johan Harju som spelade tillsammans i en kedja med Martin Thörnberg, HV71. Trion svarade för åtta poäng och Övertorneå Connection för sju.

– Jag har aldrig gjort fem assist i elitserien. Fyra är väl det mesta. Men jag tycker vi gjorde en bra match hela laget, sade Omark.

Av övriga VM-debutanter svarade Dallasduon Loui Eriksson för ett mål och en assist och Nicklas Grossman för en assist.

22-åringarna från Övertorneå i Norrbotten visade ingen som helst respekt i sin första VM-match – däremot varför Dynamo Moskva öppnade plånboken och blåste Edmonton respektive Tampa Bay.

Österrikes förbundskapten Lars ”Osten” Bergström, till vardags sportchef i Luleå, kunde från båset konstatera att de lämnar ett stort tomrum i hans lag nästa säsong.

Det började redan efter 1.37 när Johan Harju skyfflade in pucken på mål och returen från målvakten Bernd Brückler gav veteranen och lagkaptenen Kenny Jönsson öppet mål.

Övertorneå connection var ute och snurrade på nytt när 2–0 kom efter 11.49. Magnus Johansson var siste man på pucken. På 3–0-målet var det två VM-debutanter som såg till att Marcus Nilson fick fritt läge då Dallasbacken Nicklas Grossman och Omark stod för det snygga förspelet.

första perioden avtog den svenska offensivlustan och laget sköt bara sju skott på mål. Linus Omark, som varit så skojfrisk i den första perioden, hamnade i stället i utvisningsbåset två gånger i tät följd. Totalt blev det tre utvisningar för honom under matchen.

Efter 11.55 kunde backen Martin Oraze reducera med ett skott i krysset.

Sverige var illa ute ett tag, men skärpte till spelet i den sista perioden och drog ifrån. Mattias Weinhandl sköt både 4–1 och 5–1 och även förstakedjan med Weinhandl (2–1), Tony Mårtensson (0–3) och Loui Eriksson (1–1) svarade för åtta poäng.

Men kvällen tillhörde ändå VM-debutanterna och främst passade den Linus Omark.

spelledigt på söndagen och möter Lettland i kväll. Det är ännu osäkert om Joel Lundqvist, som klev av en bit in i matchen på grund av en ”lower body injury”, är tillbaka i laget då.

Mer läsning

Annons