Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Drömmen är medalj"

Teodor Peterson är som alla andra vinteridrottare. Han tänker ofta på OS i Sotji.

– Drömmen vore en medalj, säger han.

När vi träffas är det plusgrader, grönt på gräsmattorna och inget snöfall i sikte de närmaste tio dagarna. Deprimerande för en skidåkare?

– Nej. Så länge det är plusgrader går det att köra rullskidor och löpning, säger Teodor.

Nyss hemkommen från två och en halv veckas glaciärläger i Italien har han en snödos i kroppen så att det räcker ett tag. Dessutom har han fått täta signaler på att han är starkare än i fjol.

Du menar att du har ett bra självförtroende?

– Ja. Jag är helt nöjd. Jag har följt min plan sedan i maj. Det har känts bättre och bättre. Det är inte alltid man får känslan att man tar kliv så här, men jag har gjort det hela sommaren.

Hur märker du sånt?

– När man åker mot varandra och gör tester.

Teodor har tagit formkliv trots att han inte ökar sin träningsdos. Han ligger kvar på cirka 740 timmar per år.

– Jag tror den räcker. Mer träning gör att skaderisken ökar.

25-åringen verkar nöjd med det mesta. Både i spåret och utanför. Flytten till Östersund har höjt trivselfaktorn.

– Jag trivs bra. Att bo i Östersund handlar mycket om att få tidig snö, att ha spåren preparerade och få sparring. Dessutom finns allt i närheten, till exempel flygplatsen.

En annan trygghetsfaktor är Åsarna IK, den klubb som Peterson kört för i totalt sex år.

– En stor betydelse för oss åkare är våra duktiga vallare. Dessutom törs jag nog inte byta klubb eftersom en av vallarna är min svärfar, Christer Hallberg, säger Teodor skämtsamt.

Träningen från maj och fram till nu har haft en gemensam nämnare; att förbättra svagheterna.

– Jag funderade mycket i fjol på hur jag skulle kunna ta det sista steget, hur jag skulle kunna vara där uppe varje gång. Jag har märkt att jag inte hänger med på längre distanser. Därför tränar jag mer på den biten, säger han.

Den explosiva tempoväxlingen är dock fortfarande Petersons "huvudgren".

– Explosiviteten har kryddat mig som åkare och gjort att jag kunna vinna en del lopp, men sprint är inte som löpning på 100 meter. Vi kör i tre-fyra minuter och då är det inte bara explosivitet som gäller.

Hur fokuserad är du på OS?

– Jag har längtat efter det i många år. Drömmen är en medalj. Men jag tror inte att det tjänar något att enbart vara fokuserad på OS. Det finns många andra, roliga tävlingar i år.