Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen om en egen skuta

Många längtar efter salta stänk och soliga dagar på sjön. Men att äga en båt kan bli både dyrt och ta mycket tid. Tänk noga efter vad du behöver innan du köper.

Drömmer du också om en egen skuta? Tanken på sjölivet verkar lockande för många, men som orutinerad är det ibland svårt att inse hur mycket arbete och pengar en ynka liten båt kräver, menar båtexperten Eje Wåhlstedt, författare till böckerna ”Köpa motorbåt” och ”Köpa segelbåt”.

– Ibland frågar folk mig vad det är för fel på deras båt. Ganska ofta är svaret att det inte är något fel på båten, det är bara fel båt för dem. Ofta är den båt man drömt om inte den man behöver eller egentligen vill ha.

frågor att ställa sig när man väljer båt. Till exempel hur, var och hur ofta man ska använda den, och hur mycket tid och pengar man har. Kolla runt och var praktisk, men låt hjärtat vara med också, tipsar Eje Wåhlstedt. Kolla ut en eller två båtar som passar era behov och er budget och läs på ordentligt om de modellerna. Se över både begagnatmarknaden och nyförsäljningen.

– Om man köper begagnat måste man anlita en besiktningsman, annars är det omöjligt att veta vilka kostnader som tillkommer. En båt har så många beståndsdelar, och alla slits i olika takt.

Det är också viktigt för begagnatköparen att upprätta ett ordentligt avtal med köparen. Men förutsatt att besiktningen och avtalet är i ordning behöver man inte oroa sig för att köpa från en privatperson. Däremot är det just nu bra läge att köpa en sprillans ny båt.

– När det är ett dåligt ekonomiskt läge är det färre privatpersoner som säljer sina båtar, många behåller tills det lönar sig bättre. Men företagen måste ju sälja oavsett, vilket gör att priserna är lägre just nu.

mer intresserad av att ha en skön båtsemester en eller två veckor om året än att fixa och dona med skutan året om kan det vara ett bra alternativ att hyra en båt.

– Att äga har ju sin charm, men det tar tid att ha båt. För många är det både billigare och bättre med en hyrbåt.

Att hyra är också ett sätt för båtnybörjaren att prova sig fram. (TT Spektra)