Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen om ett jobb i naturen blev sann

26 år gammal har Per Nordwall från Krokvåg uppfyllt sina drömmar.

Han får jobba med det han helst vill.

Skog och jakt.

Per som driver företaget PN Jakt som säljer jaktprylar via internet. Företaget ordnar också jaktresor och intensivkurser för jägarexamen.

Sommartid blir det också en del arbete inom skogsbruket som den utbildade jägmästare han är.

Det hela började när Per gick tredje året på gymnasiet i Östersund.

– Jag har jagat hela livet och började följa med pappa ut i skogen väldigt tidigt. Jag hade inte så mycket pengar under skoltiden och när jag skulle köpa prylar till mig själv upptäckte jag att det var mycket billigare att importera det jag behövde, berättar Per Nordwall.

Inspirerad av bland annat Blocket startade han sin webbutik och sedan har det rullat på.

– Mellan 2006 och 2011 utbildade jag mig till jägmästare. Samtidigt drev jag PN Jakt och det hela har växt av sig själv hela tiden. Sortimentet har hela tiden blivit större och numera ordnar jag också jaktresor hit till Ragunda och intensivkurser i jägarexamen. Numera kan jag leva på det här.

– Men jag vill inte släppa det skogliga. Jag anlitas som entreprenör inom skogsbruket och har en heltidsanställd i den verksamheten, berättar Per Nordwall.

Naturligtvis jagar han mycket själv. Älgjakten är nummer ett och i hundgården hemma i Krokvåg finns tre jämthundar.

– De senaste åren har det blivit allt mer björnjakt. Det är många som vill komma hit och jaga björn. Jag brukar ha drygt 15 gäster vid varje jakttillfälle. I höst blir det tredje året vi håller på och deltagarna är nöjda. De återkommer år efter år. Vi håller mest till i trakten av Skyttmon och förra året fick en av deltagarna fälla en björn, säger Per Nordwall.

För två år sedan sköt han själv en björnhane som vägde 244 kilo. Den största i länet det året.

– Då var det nära at det gick åt pipan. Den hade slagit en älg ochdärför ville björnen lämna området trots att hunden jagade den. Det var skogstrångt och helt plötsligt kom den rusande emot mig på några få meters håll, säger Per Nordwall.

Hann hann få iväg tre skott med sin studare med kalibern 9,3 x 62 och det hela slutade trots allt lyckligt.

Verksamheten i PN Jakt utsätts för mer och mer konkurrens. Alt fler satsar på e-handel.

– Men vi var en av de första och där har vi nog en fördel. Företaget är känt av många och vi finns kvar i många sökmotorer, säger Per Nordwall.

Utbudet av jaktliga prylar är enormt och det kan vara svårt att välja saker till webbutiken.

– Men jag många jägarkontakter och kompisar som kan säga vad som kommer och vad som saknas, säger Per Nordwall som för dryga året sedan fick ett erbjudande om ett fast jobb vid ett skogsbolag.

– Jag funderade mycket men valde det här livet, säger Per Nordwall.