Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om ett sladdlöst hem

/
  • Med en Airport express-router kan ljudet streamas från datorn till högtalarna. Sladdarna från routern och högtalaradaptern döljs i en diskret kabelkanal som är fästad på väggen.
  • Trådlösa högtalare i alla rum, som styrs med ett musklick, är bra för den som vill slippa sladdar. Det digitala hemmet är på väg.
  • En snygg och fiffig fjärrkontroll styr allt - film, tv, dvd. Och vips är du fri från flera av fjärrisarna på soffbordet.
  • Tricket är att få ihop inredning och teknik. Här har telekomföretaget Relacom hittat en nisch. Genom tjänsten elektrostyling erbjuder företaget rådgivning och installation efter önskemål.

Tv:n, datorn och ljudanläggningen är en självklar del av inredningen hos de flesta. Även spelkonsoler och hemmabiosystem finns i många hem. Ingen vill vara utan apparaterna, men sladdarna är ett gissel.

Annons

Dammråttorna stormtrivs och riktigt snygga blir härvorna inte, hur vi än försöker gömma dem bakom möbler och gardiner.

Mängderna av lösa sladdar kan dessutom vara en säkerhetsrisk, och Elsäkerhetsverket varnar för sladdar som kläms och skadas under möbler. Men vad kan man göra?

inredare på Homestyle design och inredning, är känd från Arga snickaren på Kanal 5 och känner igen bekymret med lösa sladdar. När hon snyggar till bostäder inför försäljningar får hon ofta börja med att plocka bort alla sladdar som syns och stör intrycket.

man inte problemet i vanliga fall. Så vad föreslår hon den som vill bli av med sladdeländet?

– Använd trådlös teknik. När vi jobbar med Arga snickaren så har vi till exempel använt trådlösa system för takbelysning. Då behöver du inte ha någon sladd alls till lamporna. Det är revolutionerande, tycker jag!

samhället har faktiskt ryckt närmare. Numera finns sladdlösa högtalare, hemmabiosystem med allt-i-ett, och möjligheter att överföra musik trådlöst från webb till högtalare.

Men trots alla fantastiska uppfinningar är det svårt att komma undan ett visst mått av sladdar.

till den gamla vanliga lösningen: att dölja så mycket som möjligt med fiffiga hjälpmedel som kabelrännor, kabelkanaler och spiraler.

Klumpiga transformatorer och grenuttag kan gömmas i boxar och fodral som designats för ändamålet. Omsorgsfullt valda tv- och stereomöbler erbjuder diskret förvaring för både apparater och kablar.

sladdarna i bostaden är däremot tecken på för få eller dåligt placerade eluttag. Ett nytt uttag på lämpligt ställe är den bästa åtgärden. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons