Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen: Tågtrafik till Enafors

Svenska turistföreningen får in många tågklagomål, och i sommar stannar nattågen i Duved.
– Man är besviken på att det är svårt att ta sig hit, säger Sara Pettersson platschef på Storulvåns och Sylarnas fjällstation.

För att få upp sina gäster har Svenska turistföreningen, och andra turistföretagare, ordnat med busstransport från Duved. Tidigare år gick tågen till Storlien, men i sommar är det stopp några mil tidigare.

– Många frågar hur man ska ta sig fram hela vägen, säger Sara Pettersson.

I sommar har det även varit stora problem med flera tågurspårningar, som påverkat fjällresenärer negativt. Det är med en djup suck som Mats Forslund, vd på Jämtland och Härjedalen turism, konstaterar att reseproblemen inte är något nytt problem. Och i sommar har det om möjligt blivit värre än någonsin.

– Det är ett gissel. Det här har vi jobbat med i alla år, säger han.

För två år sedan publicerade Jämtland och Härjedalen turism en rapport där det konstaterades att fungerande kommunikationer är en förutsättning för att det ska finnas turism i länet. Med på önskelistan fanns fler nattåg och renoveringar av spårnätet.

För Sara Pettersson i Storulvån är det ingen tvekan om vad som står längst upp på önskelistan.

– Drömmen är såklart att tågtrafiken går fram till Enafors igen. Majoriteten av våra gäster kommer med nattågen. Vi vill att det ska vara enkelt att ta sig hit och upptäcka allt här, säger hon.

Läs mer:

Vildmarksvägen och myskoxar säljer

De vill ha en enklare väg till äventyret