Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömpersonen existerar inte

Nu har Socialdemokraterna inlett jakten efter Messias. Ledaren med stort L ska enligt kravspecifikationen ha superegenskaper.

Annons

Men drömpersonen existerar inte. Hon stacks ner och mördades på NK en kulen septemberdag 2003. Därför handlar nu allt om kompromisser.

Valberedningens ordförande Berit Andnor åker landet runt och lyssnar på gräsrötter. Det är en del av processen. Sedan sätter hon sig ner tillsammans med övriga i valberedningen för att välja och vraka.

Inte blir det lätt. I brist på en given kandidat poppar det ena namnet upp efter det andra. Partiet spretar åt alla håll. Kvinnoförbundet för fram sina kandidater, distrikten lyfter fram andra, men stjärnan lyser med sin frånvaro.

I ÖP hävdade i går Härjedalens socialdemokratiska fullmäktigeordförande Gunilla Hedin att Sverige inte är moget för en kvinnlig statsministerkandidat. Utspelet känns konstigt. Om förra utrikesministern Anna Lindh inte hade mördats 2003, hade hon sannolikt varit både socialdemokratisk partiledare och statsminister. I grunden handlar det om en kombination av kompetens och personlig karisma.

Mona Sahlin må ha fått mycken oförtjänt skit, både i medierna och internt i partiet, men sanningen är att hon vägt för lätt och inte visat ett nog tydligt ledarskap. Hon var också från början bara ett tredje- eller fjärdehandsalternativ.

När vare sig Margot Wallström och sannolikt inte heller en tillräckligt närvarande Thomas Bodström står till buds, så radas åter ett gäng kompromisskandidater på rad.

Sven-Erik Österberg blev härom dagen på ledarplats i Aftonbladet hudflängd som en ickevinnare, men kan ändå ges chansen. Enligt experter kan han hålla ihop partiet och rörelsen bäst. Men visst går det instämma i analysen att han känns trist och grå.

Pär Nuder har varit med förr och hittills sagt nej, nej, nej, men det gjorde även hans företrädare och chef, Göran Persson, innan valberedningen frågade officiellt.

Pär Nuder är ingen förnyare han heller, men rutinerad, väl intellektuellt utrustad och en som nog kan vinna debatter mot både Reinfeldt och Borg.

Minst lika gångbart är S-debattören Lotta Grönings förslag i Expressen i onsdags: Leta i vidare kretsar. Sök förnyelse och bland yngre, bad hon.

Messias lär inte stå till buds, men nog vore det välgörande om Berit Andnor så småningom kan presentera ett överraskande namn.

En kandidat som även Jytte Guteland och hennes kompisar i SSU applåderar. Det var trots allt ungdomsförbundet som fick bollen i rullning.

Belöningen för det borde vara förnyelse och föryngring, vilket partiet är i skriande behov av.

Annons