Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drönaren som har koll på skogen

Hör du nånting som surrar i trakterna av Svenstavik den här veckan, ska du se upp.

Har du tur kan du då få en skymt av det allra senaste som far i luften.

Obemannade flygplan, så kallade drönare, har tidigare använts av militären. Då har den använts för exempelvis spaning eller för att släppa bomber bakom fiendelinjer. Men nu börjar drönarna, ett slags obemannade små flygplan, göra sig gällande även på den civila marknaden.

Den här veckan finns en drönare på plats i trakterna kring Svenstavik. Den är där för att på Torsten Medalens marker kolla hur illa stormen Ivar har drabbat hans skog.

Drönaren består av en enda stor deltaformad vinge, cirka en meter bred i basen och som väger knappa tre kilo. Den drivs av en propeller baktill som får kraft av batterier.

Via en liten fältdator, en PC med touchskärm och inbyggd gps, loggas flygturen in.

– All planering av flygturen sker med den här, säger Witold Urbas från företaget Trimtec och klappar på den lilla datorn inte större än en ordinär bok.

Tisdagens flygtur senarelades på grund av det ymniga snöfallet på morgonen. Inte för att en drönare inte kan flyga i snöfall, men syftet med den här flygningen är att fotografera stormfälld skog, och det gör sig bäst utan snöfall.

Räckvidden är egentligen hela fem kilometer men i praktiken är det är den visuella kontakten som avgör begränsningen. Skulle de tappa kontakten med drönaren i mer än 20 sekunder tar den över kontrollen själv och flyger till den på kartan utsatta landningsplatsen.

Under flygturen tar drönaren bilder tack vare en liten kamera som är placerade undertill på drönarkroppen.

– Kameran tar ungefär 700 bilder under en halvtimmes flygtur. Antalet kan variera beroende på hur stor överlappning man vill ha av varje bild, och på vilken höjd man flyger, säger Petter Linde, Trimtec.

Drönaren kan användas i väldigt många olika uppdrag. Bara fantasin sätter stopp.

– Lantmäteriet använder drönare, lantbrukare gör det. Två kommuner i landet har köpt in egna drönare för hjälp vid olika markarbeten, säger Stig Husberg på Kartotek i Stockholm.

Flygturen i Svenstavik gick enligt planerna. Enda gången de fick avbryta flygningen var då länets ambulanshelikopter passerade.

Ett annat problem kan vara attackerande fåglar.

– Drönaren kom för nära ett häckande hökpar i våras. Höken slog ner drönaren till backen tämligen omedelbart, berättar Alain Qvackelbeen.

Mitt i tekniken segrar naturen.