Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drottningens bro återinvigd

En historisk bro på den gamla pilgrimsleden mot Trondheim återinvigdes i lördags.
– Det är bevisat att drottningen passerade bron därför kör vi hårt på det, sa Torbjörn Marklin.

Annons

Ett 50-tal människor samlades i lördags för en högtidlig återinvigning av gångbron över Gålesån i Bräcke kommun. Den 70 meter långa bron i trä har historiska anor med rötterna i medeltiden.

– En av de människor som bevisligen färdades den här vägen var drottning Blanka, gift med kung Magnus Eriksson på 1300-talet, berättade invigningstalaren Torbjörn Marklin.

Drottningen, som kanske är mest känd som förlaga till barnvisan " Rida, rida ranka, hästen heter Blanka", har fått ge namn åt gångbron som genom åren haft stor betydelse för byn Tavnäs.

– Den gamla landsvägen gick över bron fram till 1930-talet. På 50-talet upphörde biltrafiken på bron och 1993 rustades den upp till en gångbro, sa Torbjörn Marklin.

Men gångbron kom så småningom att ruttna och de senaste årens stormar tog hårt på träkonstruktionen. I vintras gjorde man slag i sak och rustade upp bron med god hjälp från byalaget, Skogsstyrelsen, Fördel Jämtland och Bräcke kommun. Och med den nya bron invigd har man större visioner i trakten.

– Att verkligen satsa på en upprustning av drottning Blankas vandringsled från Stugun till Dalhemsviken, det vore något, avslutade Torbjörn Marklin.