Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drutten motiverar och inspirerar

Skapa motivation, öppna till samtal och minska oro och ångest är några av de uppgifter som terapihunden Drutten har framför sig.

Annons

Blandrastiken Drutten och hennes matte Caroline Larsson kommer under tre månader att jobba på fyra olika boenden i Östersunds kommun. Projektet ska visa vilka effekter en terapihund kan ha på särskilda boenden och de brukare som bor där.

– Ju fler saker som händer för de äldre desto bättre är det, säger Tallbackasenhetschef Lena Holmberg.

Under projektets gång ska Caroline Larsson och Drutten jobba med en brukare från varje boende. Träffarna kommer att dokumenteras och i slutändan ska Caroline Larsson visa upp vilka effekter som en terapihund kan ha för brukare på särskilda boenden iÖstersunds kommun.

– Förhoppningen är att vi ska ha tillräckligt meddokumentation så att kommunen fortsätter att anställa terapihundar även efter projektet, förklarar Caroline Larsson.

En övning som Caroline Larsson och Drutten kommer att göra med brukaren är i princip att bygga mekano.

– Drutten hämtar delar och så får brukaren skruva i hop. Då tränar de fingerfärdighet och motorik, säger Caroline Larsson.

Även om det är en övning som man skulle kunna göra lika bra utan hund är Caroline Larsson övertygad om att Drutten är viktig.

– Om man har svårt för någonting kan det vara svårt att motivera sig till att göra det. Drutten hjälper till med motivationen, förklara Caroline Larsson.

Lennart Bredberg, som själv har haft hund, bor på Tallbacka och han ser det enbart som en fördel att en hund ska vara en del av personalen nu framöver.

– Det blir skoj. Och hon är i lagom storlek. En storschäfer är för stor för en liten lägenhet, säger han.