Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drygt 35 miljoner i projektmedel till Funäsfjällen - ska utveckla hållbara och kvalitativa ledsystem

Under tisdagen kom ett glädjande besket för Destination Funäsfjällen. Deras projekt med ledsystemen beviljades nästan 18 miljoner i medel från EUs strukturfond.
– Det är inte bara en god nyhet för oss utan för alla aktörer i Sverige som håller på med leder, säger Petter Eurenius som är projektledare.

Destination Funäsfjällen AB har beviljats projektmedel om sammanlagt cirka 35,6 miljoner kronor för att dra igång ett av Nordens största investeringsprojekt i utvecklandet av hållbara och kvalitativa ledsystem. Syftet med projektet är att öka ledernas hållbarhet och kvalitet för att kunna ta emot fler besökare och samtidigt minska belastningen på naturen. Projektet kommer att stärka företagarnas och områdets konkurrenskraft och tillåta fler att i framtiden ta del av fjällmiljön i Funäsfjällen.

– Vi vet att underhåll, drift och utveckling av ledsystem är områden som många destinationer har stora problem med. Nu har vi chans att arbeta vidare med att utveckla intäkts- och driftsystem som kan skapa mer hållbara produkter i framtiden, säger Petter Eurenius.

I projektet ingår sex olika ledsystem; skoter-, längd-, vandring-, cykel-, rid- och paddelleder. Arbetet kommer att fokusera på ledernas hållbarhet där leder förstärks eller flyttas från känsliga naturtyper. Broar kommer att byggas och en organisation för underhåll och drift av samtliga ledsystem kommer att skapas. Kvalitetsdelen består av ett mer homogent och säkrare ledsystem med gemensam skyltning och digital information. En del i projektet kommer också att arbeta med utveckling av produkter och tjänster kring ledsystemet.

Projektet har engagerat ett 40-tal personer som på ideell och annan bas arbetat med förstudien och projektansökningen i över ett år.

– Vi har arbetat med ett hållbarhetsperspektiv på 60 år i utvecklandet av projektet. Våra barn och barnbarn ska kunna leva och njuta av naturen på samma sätt som vi gör idag. säger Marie Klockervold, företagare i Funäsfjällen och ideellt engagerad i projektet.