Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du har tappat ditt ord och är din papperslapp

Papperslös. Vad låter det som? I mina öron som någonting ensamt, grådaskigt, rent av suddigt i konturerna. Någonting som lätt blir ingenting. Någonting som sitter löst. Eller kanske någon som sitter löst. För det är ju en någon, det är en människa, en människa som lever i marginalen. I det där smutsiga diket, ni vet, som vi andra utan större besvär kan hoppa över.

Och i diket där frodas orättvisor. Där lever och dör folk som heter något annat än Lars och Karin, och som inte har någon plats på jorden som är deras egen. Bara diket. Och där vill ju ingen vara. Det är de papperslösa flyktingarna jag tänker på. De möts av misstänksamhet, hat och likgiltighet. De dör också mycket oftare än vi som är folkbokförda här, av olyckor, självmord eller mord. De dör också oftare i hjärt-kärlsjukdomar. Att det är så visar en ny studie vid Uppsala universitet. Att det är så visar att livet är hårt och skoningslöst för vissa mer än för somliga. Inget jobb. Inget hem. Ingen vård. Ingen framtid.

Hur många människor rör det sig om? Enligt Migrationsverkets ungefärliga beräkningar uppehåller sig mellan 10 000 och 50 000 papperslösa personer i Sverige varje år och av dessa är uppskattningsvis 2-3 000 barn. Inom EU beräknar man att det finns ca 2,8-8 miljoner papperslösa. Det är svårt att beräkna antalet papperslösa eftersom de inte finns registrerade någonstans i landet de uppehåller sig. Dessutom gör deras rädsla för att bli utvisade att de oftast håller sig på avstånd från myndigheterna.

Är det vårt bekymmer? Måste vi alltid ställa upp? Nej, de får väl skylla sig själva, kanske någon tycker och rycker på axlarna. Tänker du så, så tänk då på att ingen människa är illegal, ingen människa är en ö. Ska det bli fred någon gång på jorden, så måste vi börja hålla ihop. Vi med papper och de som är utan.