Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Du kan inte göra fel bara du gör något”

För två år sedan började räddningstjänsten åka på hjärtstoppslarm. Tidigare var det bara ambulans som åkte på sådana larm. 100 procent Östersund träffade brandmännen Anders Johansson, Patrik Jacobsson och Fredrik Ericson.

Nyligen gjorde räddningstjänsten en sammanställning över antalet hjärtstoppslarm som inkommit under det gångna året. Inom Jämtlands räddningstjänsförbund skedde strax över 100 hjärtstopp varav 55 i Östersund.

Brandmännen berättar att det krävdes en hel del jobb för att få igenom det nya arbetssättet att de skulle åka med på hjärtstoppen, men att förändringen är väldigt viktig.

– Vid ett hjärtstopp kunde det tidigare vara så att om närmsta ambulans redan var upptagen på annat uppdrag fick SOS larma ut näst närmaste ambulans som då kunde vara på annan ort, berättar Patrik Jacobsson.

Detta kunde leda till långa framkörningstider för ambulanser. Nu larmas räddningstjänsten ut samtidigt som ambulans på hjärtstoppslarm.

– Det medför en stor tidsvinst för den drabbade även på de orter där det finns räddningstjänstpersonal och inte ambulansstationer, säger Patrik.

Det viktigaste för att underlätta räddningstjänstens och ambulansens arbete vid ett hjärtstopp är att personer på plats har påbörjat hjärt- och lungräddning.

– HLR köper tid till hjärtstartaren kan man säga. Efter 4 minuters hjärtstopp får du hjärnskador om inte HLR påbörjas och efter 15 minuter finns det inte längre en chans till ett fortsatt fullvärdigt liv. Vid ett larm har vi tidsnöd redan innan vi kommit på plats om ingen påbörjat HLR, förklarar Patrik Jacobsson.

För att en hjärtstartare ska fungera krävs det att det finns ett kammarflimmer. Det HLR:en gör är att hålla hjärtat i gång tillräckligt mycket för att hjärtstartaren ska kunna slå ut kammarflimret och ge hjärtat en chans att hitta sin egen rytm igen.

– Det viktigaste är egentligen att kunna utföra hjärt- och lungräddning. Två av tre hjärtstopp sker i hemmet där det inte finns tillgång till hjärtstartare. Med HLR:en köper du tid tills hjälp och hjärtstartare kommer på plats, säger Fredrik Ericson.

Enda gången du kan göra fel är om du inte gör något alls. När det kommer till hjärtstartare kan det verka skrämmande men det är alltså ingen fara.

– Alla kan använda en hjärtstartare. Många kanske känner sig lite rädda men du kan inte göra fel. Något som kan vara bra att tänka på är att ha koll på hur du slår på högtalarfunktionen på din telefon. Då kan SOS också guida dig igenom händelseförloppet, förklarar Anders Johansson.

Den känslomässiga biten med den här hjälpen kan vara jobbig men rent teknisk är det inga konstigheter. Hjärtstartaren guidar dig också genom hela processen, säger Patrik Jacobsson.

– Det vi kan vara med om är att hjärtat har slutat flimra på grund av syrebrist. Vi kommer på plats och gör HLR och får i gång ett flimmer igen och kan stöta med hjärtstartaren, men hur mår hjärnan då?

– Mediantiden för en ambulans att komma på plats är 14 minuter. Kan någon på plats påbörja HLR inom en minut och använda hjärtstartare inom tre ger det personen otroligt mycket större chans att överleva, säger Fredrik Ericson.

Alla tre jobbar också som utbildare i just hjärt- och lungräddning och användandet av hjärtstartare.

– Påbörja Hjärt- och lungräddning i tid, det är hela hemligheten, avslutar Anders.

Denna artikel kommer från tidningen 100 procent Östersund.