Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du ska skjutsa och hämta, ordna julfester och nattvandra...

...laga mat utan halvfabrikat, promenera varje dag och hålla kontakten med både syskon och vänner. Glöm för allt i världen inte att avsluta dagen med ett yogapass.

Annons

och borde här i livet, i alla fall om man är kvinna och befinner sig mitt i medelåldern. Förutom att man måste jobba heltid (för annars får du så låg pension att du inte har råd att gå i pension) och sova åtta timmar varje natt (för annars blir du så trött och sliten att du inte orkar göra allt som du måste och borde) är livet en enda lång lista där du tyvärr aldrig kommer att hinna bocka av alla punkterna. Veckan är visserligen 168 timmar lång, men när du räknar bort jobbet och sömnen återstår endast 72.

som ska uppta dessa timmar? Vi kan börja med barnen.

Till skillnad från dina egna föräldrar har du betydligt fler uppgifter än att sätta maten på bordet och hålla ungarna hela och rena. Du ska skjutsa och hämta, delta i fotbollsträningar och sälja hamburgare under matcherna, du ska vara ett stöd vid läxläsningen och gärna hälsa på i skolan flera gånger i månaden. Lärarna vill i alla fall det, medan barnen inte kan tänka sig något värre.

Du ska ordna julfester och köpa blommor till fröken och nattvandra på stan med andra engagerade föräldrar och dela en meningsfull och aktiv fritid med barnen utanför skolan.

För att barnen och hela familjen ska må så bra som möjligt är det av yttersta vikt att maten ni äter är i absolut toppklass. Allting ska lagas från grunden, inga halvfabrikat är tillåtna och står det ett E-nummer på förpackningen är det bara att lägga tillbaka i hyllan och leta vidare. Vad som är bäst av GI, stenålderskost, medelhavsdiet, Viktväktarkäk och LCHF (lite kolhydrater, mycket fett) får du själv avgöra. Att professorer och läkare slår varandra i huvudet med rapporter som sägs bevisa än det ena, än det andra, gör inte valet lättare, men om du i alla fall helt utesluter socker och vitt mjöl kanske samvetet känns lite lättare.

många timmar åt familjens ekonomi. PPM-fonder, ITPK, Stockholmsbörsen och Nasdaq, pensionsförsäkringar, barnens framtid – här kan du helt enkelt inte lägga ned för mycket tid! Och om sedan allting går åt helvete, kom ihåg att det då är ditt fel och ingen annans.

Den egna kroppen och utseendet får heller inte glömmas bort. Gör det till en livsstil! Promenera minst 30 minuter i rask takt varje dag, lägg sedan till tre–fyra styrketräningspass i veckan och krydda med några pilatesövningar. Inled varje morgon med chi gong och avsluta varje kväll med yoga.

Gå aldrig utanför dörren utan att ha smörjt in ansiktet med solskyddsfaktor 25. Inget är så åldrande för hyn som solen, och undersökningar visar att den som är ung och vacker lyckas bättre med allting här i livet! Du vill inte se ut som en gammal skata som familjen måste skämmas för.

Hemmet ska förstås skötas minutiöst, liksom klättrandet på karriärstegen och underhållet av bilen och odlandet av det egna intellektet och glöm inte dina föräldrar som ska tas om hand och håll kontakten med syskon och vänner och fira alla högtider och sy gardinerna själv och anlita inte en städfirma, för hur skulle de kunna veta vad som är bäst för ditt hem?

När ni klarat av allt det här kan ni höra av er till mig – jag vill nämligen så gärna veta hur ni klarar av det.

Kicki är redigerare och krönikör på ÖP.

Mer läsning

Annons