Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt svenskt på pallen i den sista sprinten för säsongen – Falk bäst i alla heat: "Som en dröm"

Tre svenskor tog sig till final – och två av dem fick sedan stå på pallen.
Hanna Falk vann och Jonna Sundling tog för första gången en pallplats i världscupen.
– Det är som en dröm, säger Hanna Falk till SVT efteråt.

På fredagen var det dags för säsongens sista sprint och bland damerna saknades Sveriges sprintdrottning: Stina Nilsson.

Då klev andra svenskar fram och såg ändå till att visa att Sverige är en sprintnation.

Hanna Falk gjorde bra ifrån sig redan i kvalet, där hon var snabbast av alla, och sämre gick det inte i finalheaten sedan. Både i kvartsfinalen och semifinalen tog hon sig enkelt vidare på en förstaplats.

Då var det mer förvånande att Jonna Sundling tog sig till sin allra första final för säsongen. Inte bara gick hon vidare från kvartsfinalen, utan tog sig också in först i mål när hon spurtade om både Marit Björgen och Maiken Caspersen Falla.

Från kvartsfinalen tog sig också Ida Ingemarsdotter och Anna Dyvik vidare, men för Charlotte Kalla räckte inte tredjeplaceringen i hennes heat.

– Charlotte gör precis allt hon kan från positionen. Sånär hade det kunnat räcka ändå, men det gjorde det inte, säger SVT-experten Anders Blomqvist i sändningen.

Charlotte själv var nöjd med sitt lopp, men tyckte att hon kunde ha agerat annorlunda

– Jag fick kämpa på här i kvartsfinalen och ville försöka ta mig framåt här i fältet, och det är väl inte helt optimalt att försöka ta sig förbi, säger Charlotte Kalla till SVT efter loppet.

Inte heller räckte det för Maja Dahlqvist, som olyckligt kraschade i sin kvartsfinal, när hon körde ihop med Nadine Fähndrich.

Läs också: På väg mot topplacering – då fälldes hemmaåkaren Maja Dahlqvist av diskad åkare: "Jag är arg nu"

Från semifinalen gick alltså Hanna Falk och Jonna Sundling vidare i sitt heat, där de placerade sig på en första och andraplats, och båda svenskorna kunde hur det än gick i finalen summera en fin dag.

Också Anna Dyvik tog sig vidare till final, där hon i semifinalen som var den som gick snabbast av de två heaten, och gick in 30 hundradelar efter Marit Björgen.

Och det som sett perfekt ut i både kvart och semi gjorde det även i finalen, där de tre svenskorna låg först upp i backen. Därefter sätter Hanna Falk fart, och jagades av Marit Björgen.

Till slut var det Hanna Falk och Jonna Sundling som var först i mål, och hade Marit Björgen strax efter sig.

– Det är stort, det är som en dröm jag haft. Jag saknar nästan ord, säger Falk till SVT efter loppet.

För båda var det lite av en revansch på OS. Hanna Falk petades i både stafett och sprintstafett. Talangen Jonna Sundling ratades helt efter en svår säsong.

– Jag har inte hunnit smälta det här, det är sjukt kul. Äntligen får jag kliva upp på pallen. Det betyder mycket för mig, säger Sundling efter sin första pallplats någonsin.

Anna Dyvik blev fyra i finalen.