Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla Frostvikenframgångar i skoltävlingar

Frostviksskolan har visat framfötterna dubbelt upp. Trea och plats i regionfinalen av Teknikåttan och i går seger i regionsfinalen och riksfinalplats för fjärde året i rad i Future City.

– Vi har kommit till riksfinal varje år vi har ställt upp. Modellen i år är så bra så att jag har stora förhoppningar om att vi äntligen ska komma på pallen där, säger Olle Pålsson en av lärarna bakom projektet.

Tillsammans med Gert Olsson har han sett till att eleverna på högstadiet i Gäddede fått lägga ner en hel del tid på Future City.

– Jag tycker att det är ett jättebra projekt och går att anknyta till teknik, NO, matte, svenska och allt möjligt, säger Olle Pålsson.

Future City är en tävling i flera steg där eleverna först ska designa en stad med hjälp av dataspelet Sim City, sedan bygga en modell av en del av staden, sedan presentera staden både skriftligt och muntligt.

Det lyckades laget, med eleverna Lina Östlund, åk 7, Ingvild Fagereng, åk 7, Andreas Rolandsson, åk 8, Mikael Amundsson, åk 8, Mariana Eliasson, åk 9, och Jessika Hagenvald, åk 9 samt mentorn Nisse Rolandsson på Jorm Lego, så bra med att det blev seger i gårdagens regionsfinal i Umeå.

– Det var jättetufft och bara ett lag gick vidare till riksfinalen. Nu måste vi hem och träna in ett framförande, för vid riksfinalen i Stockholm ska modellen presenteras på en scen framför hundratals åskådare, säger Olle Pålsson.

Upp till de tre främsta i riksfinalen, som får prispengar, har inte Frostviksskolan nått de tre tidigare åren. Kanske är det dags nu?

– Jag hoppas på det i år. Vi har gjort oss förtjänta av det, säger Olle Pålsson.

Riksfinalen i Stockholm avgörs 3 april.

20 dagar senare är det dags för nästa regionsfinal – då i tävlingen Teknikåttan. Efter sammanräkning av frågor och modellbygge på hemmaplan så gick de nio främsta i Umeås universitetsområde till regionsfinal.

Frostviksskolan placerade sig där så bra som trea och gick vidare liksom Svenstaviks skola. För att ta ytterligare ett steg till riksfinal av Teknikåttan är det samma tuffa krav som i Future City – endast regionsegraren går vidare.