Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla guld, silver och brons för J/H i USM

Skidungdomar­na från länet spände musklerna ordentligt ­under de två sista dagarna av USM i Vännäs.
Resultatet blev guld, ­silver och brons – båda dagarna.
– Det var nästan som ett klubbmästerskap, säger jublande glada sprintmästaren Olof Andersson, Häggenås.

Annons

Olof Andersson var den riktiga medaljmakaren. Efter fredagens silver i distansloppet tog han ett steg uppåt i resultatlistan i lördagens sprint.

Och han visade direkt att han skulle bli svår att tas med. I kvartsfinalen och i semin dominerade han sedan från start till mål, när det var dags för final räckte dock inte startkrutet till för att ta ledningen.

– Joakim Ramneland (Bengtsfors) som vann SM i fjol tog täten och jag låg tvåa.

Sista kurvan innan upploppet blev avgörande – och dramatisk:

– Joakim kom lite fel och jag körde rakt in i honom så jag fick hans stav på min läpp ... det blev en fläskläpp. Sen gick spännet på skon upp också, men det gick bra ändå.

Visst, Olof kopplade direkt på upploppet ett säkert segergrepp. Nämnde Joakim blev tvåa och på tredjeplats susade Offerdals Mattias Bångman in.

– Mattias är riktigt vass i sprint, berömmer Olof.

inte Mattias ensam om, klubbkamraten Emma Gustavsson gjorde en rent strålande insats genom att bli tvåa i D 16-sprinten.

I söndagens stafetter tog Häggenås H16-killar ett mycket säkert guld. Patrik Millestu svarade för en stabil startsträcka, Elias Alvebro förde upp laget i täten på mellansträckan och Olof Andersson kunde förvalta försprånget mot silverlaget Offerdal. Guldet säkrades med 28 sekunder till godo på Offerdal (Håkan Emilsson, Mattias Bångman, Adam Clareus).

minskade inte i styrka när Svegs tjejer (Jennifer Lindblom, Karin Bergman, Madeleine Bohlin) dammade in på en bronsplats i tjejstafetten.

Helgens J/H-facit blev alltså sex medaljer och totalt åtta under hela mästerskapet – mycket bra.