Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ducks Can Groove släpper nytt

De har gjort succé som hyllningsband till Jimi Hendrix och jammat med storheter på B.B. King’s bluesklubb på Man­hattan. Men Ducks Can Groove ger även ut eget material. 18 oktober släpper de nya EP:n "Boom and bust".

– Det är mer naket än någonsin, säger bandets frontman Stefan Edfeldt.

Snart kommer de också att utgöra huvudakt på en av Europas största gitarrfestivaler.

Annons

För omkring ett år sedan gjorde de, som enda band från Europa, bejublade konserter under den årliga Jimi Hendrix-aftonen på B.B. King’s klubb i New York. Kort efter spelade de på Storsjöteatern. Men sedan dess har det varit relativt tyst kring Lits och Östersundsbaserade Ducks Can Groove.

– Jo, det har varit ganska lugnt. Vi har jobbat på eget material vilket har tagit lite tid, säger Stefan Edfeldt som är bandets musikmakare och skriver musiken i sin studio i Lit.

– De andra är så upptagna, och sen är det väl jag som är nörden, förklarar han.

Bandet består av, förutom Stefan Edfeldt, trummisen Erik Edlund och basisten Göran Backlund. Efter starten år 2000 har de släppt två album med Hendrix-tolkningar och tre album med egen musik. 18 oktober släpps deras fjärde platta – EP:n "Boom and bust". Fyra färska låtar som Stefan beskriver som "mer ambient, groovig och soft" än deras tidigare verk.

– Det är mer naket än någonsin och låter väldigt mycket som filmmusik. Groovigt, flytande och mer tillbakalutat än tidigare.

Han förklarar att målet med varje ny skiva är att skapa något nytt.

– Det är en ständig process. Jag vill att varje platta ska kännas annorlunda, då blir man också piskad att lära sig nya grejer.

Strax efter att de nya låtarna släpps åker bandet till Polen. 29 oktober ska de avsluta den 20 dagar långa Wrocklaw Guitar Festival i Polen, då de som huvudakt ska spela tillsammans med jazz-fusion legenden Larry Coryell.

– Det känns stort. Han räknas som en av världens mest innovativa gitarrister och var med och skapade genren fusion. Han kallas ofta the Godfather of fusion.

Tidigare har de jammat tillsammans med Larry Coryell i New York. Men aldrig mer än några få låtar.

– Det här blir första gången vi spelar en riktig konsert tillsammans. Det känns väldigt stort och häftigt.

Just nu planerar de konserten tillsammans via Skype. Att repetera tillsammans hoppas de hinna med dagen innan konserten.

– Vi får se hur det blir. Det gäller att få till det så det passar oss alla. Eller kanske passar oss, han kan ju spela allt. Vi är bra på groove, han mer på det funkiga. Han är väldigt lekfull, jag hoppas att vi kan tända honom, då kan det bli bra som satan.

Att spela tillsammans med gamla gitarrlegender och röra sig bland stora musikernamn är något de fått chans till flera gånger under besöken i USA. Kanske tack vare den smala musik-genren och deras ärliga inställning, resonerar Stefan.

– Det är häftigt. De ser att vi är seriösa och att vi älskar det vi gör. Då blir man accepterad. Men det är klart att det känns lite overkligt att bli omkramad av Jimi Hendrix brorsa. Snart finns det inte så många kvar som har träffat honom i livet.

Efter Polen väntar ett par spelningar i Stockholm innan det är dags för releasefest på hemmaplan.

– Vi kommer att spela de nya låtarna på Jazzköket onsdagen 11 december. Det blir en ganska laid back, skön spelning, tror jag.