Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duka vårfint med blommor

/
  • Botanisera bland udda fat, koppar och kannor i skåpen. Det mesta funkar för ett blomsterarrangemang.
  • För ett symmetriskt blomsterarrangemang behövs varken identiska kärl eller blommor.I stället kan du utgå från en färg, som i denna vita komposition av hyacint (White King) tulpaner (Maureen och Mount Hood) samt allium (Mont Blanc).
  • Botanisera bland udda fat, koppar och kannor i skåpen. Det mesta funkar för ett blomsterarrangemang.
  • En narciss på ett fat vid varje kuvert blir en fin och enkel bordsdekoration. Den vita påskliljan heter Mount Hood.
  • Vilken vårstämning. Med en mix av färgglada papegojtulpaner i små vaser i rad på middagsbordet blir vårstämningen förhöjd med flera snäpp.
  • Man tager vad man haver. Diskade flaskor och syltburkar passar utmärkt för blommorna.

Den efterlängtade våren är här och det är lockande att ta in säsongens blomsterfärger i hemmet. Med snittblommor i enkla
arrangemang landar vårglädjen mitt på det
dukade bordet.

Annons

Några pigga snittblommor och vårgröna blad gör mycket för att förhöja känslan på ett dukat bord. Om du tycker att det blir spretigt med en bukett i vas mitt på bordet kan du enkelt göra blomstren till en del av dukningen i stället.

Det kan handla om allt från slingrande rankor av murgröna direkt på bordsduken, till att dela upp buketten i flera, mindre arrangemang som placeras ut bland koppar och fat. Dyrt och jobbigt? Inte alls – ett arrangemang uppstår i samma stund som blomman placeras i ett kärl.

inventera skåp och gömmor. Det mesta funkar: tillbringare, skålar och korgar. Ett par likadana kannor eller emaljerade krus passar till exempel perfekt för ett lantligt arrangemang på köksbordet. Fyll kärlen med varsin bukett vårblommor, exempelvis blå hyacinter, gul ginst, gula ranunklar och mimosakvistar, och känslan av vår på landet infinner sig garanterat.

Ett enkelt men effektfullt arrangemang är också att placera ut flera likadana kärl med identiska blommor. För detta krävs inte heller mycket – kärlen kan vara några vin- eller likörglas på fot, eller några flaskor där etiketten tvättats bort. Även blommorna kan vara av enklaste sort. Några slingrande gula ranunklar, nedstoppade en och en i genomskinliga flaskor i rad på bordet, blir en billig men fin bordsdekoration.

behöver du inte använda vare sig identiska kärl eller blommor. Vill du ha symmetri kan du i stället utgå från en gemensam färg. Så här i påsktider väljer många att utgå från gult. Ett fint arrangemang på påskbordet kan vara gula tulpaner i en vas, tillsammans med gula citroner på ett fat. Stick in gröna blad bland citronerna, eller dekorera med en ranka av murgröna.

Murgröna är överhuvudtaget en enkel och vårlik dekoration, som gör sig extra festlig mot en vit bordsduk. Plantera den i små nätta skålar och placera ut på middagsbordet. Smycka lite extra med gröna blad mellan skålarna och kanske något annat grönt, till exempel gråpäron.

Ett enklare tips är att lägga några små söta vaktelägg i ett rede (till exempel en liten flätad korg eller lite mossa) och placera i en kruka med murgröna. Voilà – påskdekorationen är fixad.

Mer läsning

Annons