Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dumt säga nej till nätverk för anhörigvårdare

Majoriteten, S och V, i Jämtlands läns landsting valde på fullmäktige att avstå att ingå i nätverket Arbetsgivare för anhöriga som arbetar för ett hållbart arbetsliv för de personer i yrkesverksam ålder som regelbundet hjälper, stödjer och vårdar en närstående.

Motiveringen var att man anser att det redan erbjuds flera olika alternativ till lösningar för medarbetarna, allt från flexibel arbetstid till att helt kunna få tjänstledigt.

JLL hade kunnat delge andra i nätverket förslag på åtgärder, som man nu anser att är efterfrågade insatser och fungerar för våra arbetstagare. Deltagande i nätverket är både ett givande och tagande av ett utvecklingsarbete!

Att ingå i nätverket Arbetsgivare för anhöriga ger möjlighet för Jämtlands läns landsting att stärka sitt varumärke och att vara en attraktiv arbetsgivare.

Vi kan ta del av det material som finns för att sprida i vår organisation samt bli uppdaterad om vad som händer nationellt och internationellt i dessa frågor. De är av stor betydelse för den framtida hälsan för våra anhöriga och vårdens utveckling och därmed friskare medarbetare och medborgare.

I socialstyrelsens rapport ”Anhöriga som ger omsorg till närstående” kan man läsa att åldersgruppen 30–44 år är särskilt drabbad av ohälsa, och att de i högre grad än andra upplever att anhörigomsorgen är både psykiskt och fysiskt påfrestande. Den åldersgruppen har även inom vårt landsting en stor sjukfrånvaro.

Nätverket kan hjälpa oss med kunskaper hur vi kan erbjuda ett specialiserat och utökat stöd i det fortsatta arbetet för ett hållbart arbetsliv i livets alla skeden – det var synd att inte fler partier delade den bilden!

Berit Johansson (C)

ledamot landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel