Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dundersmashen är tillbaka

Allt färre spelare deltog i Dundersmashen. Till slut lades tävlingen ner, men nu är den tillbaka och Strömsunds Bordtennisklubb har tagit nya grepp, för att gynna sporten i hela länet.

– Sist var det på ett helt annat sätt, 13-åringar mötte 13-åringar och elitspelare mötte elitspelare. Men det blev färre och färre spelare för varje år så då lade vi ner. Det var mycket jobb och det gav inte så mycket. Vi tyckte vi måste få fler tävlingar där ungdomar möts på samma villkor, säger Gunnar Abrahamsson, ordförande i Strömsunds Bordtennisklubb.

Dundersmashen, som hölls på lördagen för första gången i sin nya form, är en så kallad breddtävling. Det betyder att de tävlande möter motståndare som ligger på ungefär samma nivå för att matcherna ska bli jämnare i stället för att tävla inom samma åldersgrupp eller serie. Det betyder att en nioåring kan tävla mot en tolvåring, så länge de spelat ungefär lika länge.

– Vi har många ungdomar som spelar och vi måste hitta rätta sättet att spela på. Om man åker på en elittävling och åker på stryk kanske man tappar lusten, säger Gunnar Abrahamsson.

Konceptet verkar ha gått hem. Tävlingen hade 40 deltagare under lördagen, de flesta nybörjare i åldrarna mellan åtta och 15 år, från olika klubbar i länet. Elias Persson, 13 år från Österås, har spelat i ett år för Häggenås bordtennisklubb och han gillar den här typen av tävlingar.

– Jag tyckte det var bra arrangerat och jämnt, det var bra spel, säger han.

Eftersom han bara spelat i ett år har han fått möta en hel del yngre spelare under dagen, men det ger på många sätt mer än att spela elitspel tycker han.

– Det är fortfarande kul, det är jämnt. Det är roligare att spela när det är jämnt för annars förlorar man med så mycket och då är det inte kul, säger Elias Persson.

För Gunnar Abrahamsson är den här tävlingsformen ett sätt att nå ut till ungdomar runt om i länet och gynna sporten. Och responsen har varit bra.

– Det är ju många här från Strömsund som spelar sin första tävling och så är det kul att det kommer folk från Östersund och Ås och även från Häggenås. Vår målsättning är ju att pingisen växer i både strömsund och jämtland så då tror vi att det här är rätt sätt att ha en sådan här tävling, säger Gunnar Abrahamsson.