Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dykare ska fånga närgångna grottfiskar

Ett helt unikt och underjordiskt fiska­fänge inleds denna vecka i samband med årets dykexpedition vid Bjurälven i Frostviken.

Och redan vid de första nerstigningarna i helgen fick dykarna återigen kontakt med de mycket nyfikna och närgångna rödingar som man tidigare år mött i grottorna.

Länsstyrelsen gav för bara någon vecka sedan expeditionen tillstånd till att fånga och även märka ett antal fiskar för att kunna registrera deras rörelser i grottsystemen.

universiteten i Uppsala och Köln kommer en del fiskar att fångas i mjärdar och föras till fiskstationen i Kälarne för närmare studier.

ÖP har både 2007 och 2008 kunnat visa unika bilder från dykningarna i de huvudsakligen outforskade grottsystemen under jord vid naturreservatet Bjurälven, bland annat på de nyfiket intresserade fiskarna.

– Nu går vi vidare både för att fortsätta kartlägga systemen och i samarbete med fiskstationen i Kälarne märka och ta med oss några fiskar nerifrån grottsystemen, berättar Johan Utas, en av de ansvariga.

Forskarna har blivit intresserade av det faktum att fiskarna närgånget simmat fram till dykarna, man vet inte om det handlar om nyfikenhet eller rentav aggressivitet, kanske för att freda reviret.

Likaså finns möjligheten att det handlar om egna och unika fiskbestånd, men det vill man nu kunna undersöka närmare

man säkert om fiskarna lever i ett slutet system under jord eller om de tar sig ut till ytvatten, i så fall sannolikt nedströms till Leipikvattnet – uppströms lär det däremot vara stopp.

Därför kommer man att märka en del fiskar så att det löpande går att registrera om, när och var de lämnar grottsystemet. Det man då registrerar är in- och utpassager, det handlar inte om en löpande signal om var fiskarna befinner sig.

Samtidigt kommer dykarna att fortsätta kartera grottsystemet som hittills visat sig vara mycket vitt förgrenat.

– Vi har bara lyckats nå till ytterkanterna än, säger Johan Utas.

De första nedstigningarna i helgen visar också att den lina man lämnade vid förra årets expedition fortfarande finns kvar, trots de starka strömmarna vissa delar av året.

dykarna problem med att luftmunstyckena frös under vattnet, en inte helt behaglig erfarenhet om man är tiotals meter in i ett underjordiskt grottsystem.

Men flera provdykningar och ytterligare översyn av utrustning ska förhoppningsvis ha eliminerat de problemen. Man har nu placerat ut extra säkerhetsflaskor i grottan.

Under veckan kommer dykarna att informera ortsbefolkningen vid offentliga möten, för att berätta vad man hittat och hur arbetet fortskrider.

naturreservat har bildats i samma kalkberggrund som Korallgrottan – Sveriges längsta, men de två systemen tros inte vara sammanlänkade.

ÖP återkommer med fler rapporter från dykningarna.