Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr mat för oss med celiaki

I dag finns det cirka 35 000 svenskar som har diagnosen celiaki, glutenintolerans, men ändå så kostar specialmaten dubbelt så mycket som vanlig mat.

Annons

Från det att man får sin diagnos tills den dagen man fyller 16 så har man rätt till att få basvaror, det vill säga mjöl, pasta och hårdbröd, utskrivna på recept för en mindre summa pengar. Det är en superbra sak tills den dagen man fyller 16. Då får man stå för all mat själv. Mat som är mycket dyrare än vanlig mat.

I vissa län får man ut en summa pengar varje månad som ska gå till mat efter det att man har fyllt 16 år, men Jämtlands landsting har tagit bort den möjligheten eftersom de anser att det blir för dyrt.

Men varför är den glutenfria maten mycket dyrare än annan mat? Visst den är svårare att tillverka eftersom det är specialkost, men maten är den enda medicinen för en person som har celiaki.

Är det mening att man ska bli straffad för något man själv inte har valt och inte kan rå för?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel