Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyra politiker hämmar demokratin

Jag anser att nivån på arvodena som kommun- och landstingspolitiker erhåller är höga i förhållandet till uppdragen – uppdrag som förutbestämt är reserverade för partiernas elit.

Att arvodena skenat iväg kan tillskrivas politikerna själva som sitter i kommun- och landstingsfullmäktige och beslutar om storleken. I övriga samhället skulle det uppfattas som jäv.

Dessvärre är det mer regel än undantag att Östersunds toppolitiker arvoderas med mer än 100 procent. Några har oblygt tillskansat sig betydligt mer än kommun- och landstingsstyrelsernas ordförandes årsarvode på cirka 700 000 kronor per år.

Jag har delgivit arbetsgruppen som arbetar med Moderaternas valmanifest en lista med punkter som jag anser viktiga och vill försöka genomföra under nästkommande mandatperiod.

Exempelvis föreslår jag en kraftig sänkning av arvodet (20–25 procent) för kommun- och landstingsstyrelsernas ordförande samt ett tak för arvodering till max 100 procent oavsett antal uppdrag och huvudmän.

En sänkning av dessa arvoden innebär att samtliga arvoden sänks i kronor räknat. Pengar som kan tillföras verksamheten.

Hans Wessén (M)

kandidat i kommun- och landstingsvalet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel