Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare bussbiljetter för den som betalar kontant – ett bra beslut?

/

Stadsbussarna ska höja priset på bussbiljetten när man betalar kontant, från 20 till 24 kronor. Med kreditkort blir priset oförändrat. Det blev gårdagens mest diskuterade nyhet på OP.se. Så här tycker läsarna.

Annons

n Väldigt dålig ändring. Jag tycker priset borde sänkas, inte höjas.

n Det är inte någon bra lösning att höja priset! Tänk på miljön och sänk priserna och utöka antalet turer så kommer fler att åka och länstrafiken kommer ändå att få in pengar så det räcker! Två flugor i en smäll, kan det bli bättre?

n De vill säkert ha bort kontanthanteringen på bussarna och få oss att använda kort i stället. Det är för att antagligen minska rånrisken. Det har varit några uppmärksammade rån mot bussar i olika delar av landet.

n Vi måste följa med i utvecklingen av teknik, och kontanthanteringen borde försvinna på de flesta ställen. Jag har betalat med kort ända sedan möjligheten fanns på Stadsbussarna, och jag tycker det är hur bekvämt som helst. Kommer gladeligen fortsätta med detta!

n Men varför envisas med att köra ”storbussarna” när bara fem–tio personer åker vissa turer? Kan man inte anpassa busstorleken lite och sätta in mindre bussar vissa turer? (måste synas på passagerarstatistik eller biljettköp).

Det kan inte vara miljömässigt (eller ekonomiskt) försvarbart att bussar går knappt halvfulla vid vissa tider på dagen eller kvällen. Kör smart och billigt i stället så kanske det till slut lönar sig att ta bussen till stan.

n Det är rätt att försöka minska kontanterna på bussen, men i övrigt är jag besviken på busstrafiken här i Östersund. Det är ju alldeles för få avgångar.

Jag bor i Torvalla och när jag skulle vara pappaledig så tänkte jag ”nu kan man ju ta bussen när frun är på jobbet”. Men ibland kan det ju ta över en timme att ta sig ner på stan på grund av fulla barnvagnsparkeringar.

Kvällstid efter klockan åtta är det ju skandalöst få bussar som går, samma sak på lördag–söndag. Förstår att stadsbussarna inte kan förlora allt för mycket pengar varje år, men samtidigt ska man ju som konsument inte behöva planera sin resa i minsta detalj, utan man vill ju veta att det kommer en buss varje kvart.

n Jag tycker att man kan satsa på SMS-biljetter. Finns på lite andra städer runt om i Sverige och det känns som ett bra alternativ för att minska kontanter hos förarna. Vi ungdomar (under 18 år) kan ju ändå inte köpa biljett med kreditkort så då är man tvungen att betala kontant, men om SMS-biljett fanns så …

n Bra! Höj priserna så det är färre som åker. Det blir ju mer lockande då va?S kulle inte tro det! Men bussarna kanske går billigare med mindre folk ombord förstås!

n Sms-biljett är väldigt enkelt och bra för att få bort kontantanvändningen. Sänk priset, anställ ett antal biljettkontrollanter och kör etanolbussar! Själv ska jag flytta till Göteborg där allt detta funkar utmärkt!

n Nu vart jag riktigt förbannad, när jag studerade de nya priserna. Inte nog med att enkelresorna blir dyrare, att ladda tankkort blir dyrare. Tidigare kunde en vuxen ladda 50 resor för 600 kronor (40 procent i rabatt), från och med i sommar tankar en vuxen 42 resor för samma pris (29 procent i rabatt). Dessutom ges inte mer rabatt desto mer man laddar, det finns bara rabattsteg (17 och 29 procent).

Att det ska vara så dyrt att resa miljövänligt fattar jag bara inte …

Mer läsning

Annons