Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare trygghetslarm

1 april blir det dyrare för äldre och funktionshindrade i Ragunda. Då höjs nämligen avgifterna för trygghemslarm, hemsjukvård, korttidsboende och matabonnemang. Med röstsiffrorna 20 - 5 drevs de höjda avgifterna igenom vid onsdagens fullmäktigemöte.

Gunnel Nordengren, verksamhetschef för vård och omsorg i Ragunda kommun, motiverade höjningen med ökade kostnader samt att man jämfört med andra kommuners avgifter.

Fullmäktiges oeniga beslut innebär nu att avgiften för trygghetslarm höjs med 50 kronor till 200 kronor i månaden.

– Vi har påbörjat övergången från analoga till mer pålitliga digitala larm och de är dyrare, förklarade Gunnel Nordengren.

Månadsavgiften för hemsjukvård fördubblas från 100 till 200 kronor.

Den avgiften ingår i maxtaxan och gäller oavsett antalet antalet besök.

Dygnsavgiften för korttidsboende höjs med 10 kronor till 157 kronor.

Helpension för boende på äldreboende höjs med 300 kronor till 2 925 kronor i månaden.

De nya avgifterna ogillades dock av både Allians för Ragunda och Västerpartiet vars ledamöter reserverade sig mot beslutet.

-– Jag reagerar på att avgifterna höjs samtidigt som pensionen sjunker, sade Stefan Nilsson (AfR).

Vänsterpartiets Eija Dibba yrkade avslag på avgiftshöjningen.

– Det handlar om solidaritet. Höjd skatt är bättre än avgiftshöjningar som alltid drabbar de svagaste i samhället, ansåg hon.

Kommunfullmäktige fastställde även ersättningsnivån för fritidsplats under skollov. Den ska följa reglerna för maxtaxan och uppgå till högst 840 kr/mån för första barnet.