Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrbar renovering av gamla gravar

Ända upp till 10 000 kronor kan det kosta den anhörige att stötta upp den gravsten som står ostadigt.

På flertalet kyrkogårdar runt landet genomförs just nu kontroller av gravstenarnas stabilitet. Den 23 oktober inträffade en olycka på en kyrkogård i Bollebygd där en åttaårig flicka omkom, detta efter att en gravsten vält över henne. Hur olyckan gick till är inte riktigt klarlagt men efter olyckan uppmanas nu personal på landets kyrkogårdar att se över hur stadigt gravstenarna står.

– En kyrkogård är dels en allmän plats för alla besökare men även en arbetsplats. Vi måste se till att våra anställda har en säker arbetsmiljö, säger Dag Sundeman, kyrkogårdschef i Östersund.

Enligt Sundeman genomförs i år en extra koll av samtliga gravstenar utöver den årliga koll som genomförs varje år.

– I maj och juni, då tjälen släppt, kontrollerar vi alla gravstenar visuellt. Efter vad som skedde i Bollebygd genomför vi i år ytterligare en koll där vi tar tag i gravstenarna och känner efter hur stadigt förankrade stenarna är, säger Sundeman.

Cirka 10 000 gravstenar måste kontrolleras inom Östersunds församling. Av dem har cirka 100 lagts ned eftersom de inte stått stadigt förankrade. På de större kyrkogårdarna är kontrollen obligatorisk.

– Det kan däremot vara värre på de mindre kyrkogårdarna som inte har samma resurser som vi har, säger Sundeman.

Främst handlar är det gravstenar från 40- och 50-talen som är vanskliga. Deras dubb är ofta förankrade med järndubb och dessa har i vissa fall rostat sönder. Annars har de flesta gravstenar dubb av stål och de har klarat sig bättre.

– Vi har nu ett jättejobb framför oss då det gäller att säkra samtliga gravstenar, erkänner Sundeman.

Att stadga upp en liten gravsten kostar mellan 1500 och 3000 kronor.

– Men stora gravstenar, eller gravstenar där vi måste borra nya hål, kan kosta 10 000 kronor att åtgärda, säger Sundeman.

Men han vill också påpeka den gravfrid som gäller.

– Personalen har ett ansvar för säkerheten på länets gravplatser, men besökarna har också ett personligt ansvar. Vi har något som heter gravfrid som innebär att man inte ska klänga och klättra på gravstenar, säger Sundeman.

Kyrkogårdsförvaltningen kommer att skicka ut ett brev till samtliga gravrättsägare som efter kontrollen visar sig ha ostadiga gravstenar. Det är gravrättsinnehavaren som har skyldighet att se till att gravplatsen sköts och att gravstenen sitter säker.

– Vi skickar ett brev där vi erbjuder oss ta hand om problemet och gravrättsinnehavaren inte själv kan utföra arbetet, säger Sundeman.