Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrköpt lärdom för Telia Sonera

Från att ha varit omhuldad presidentarvinge, har Gulnara Karimova på ett par månaders tid lyckats hamna i onåd med, inte bara EU, utan även det egna hemlandet, Uzbekistan.

Annons

Nu är hon även officiellt utpekad för mutbrott i affären som under en längre tid skakat Telia Sonera.

Svenska åklagare har funnit bevisen så starka mot den uzbekiska diktatorsdottern Gulnara Karimova, att de därför nu kan gå ut med och öppet peka ut Karimova som faktisk mottagare av de misstänkta mutor som Telia Sonera står åtalade för att ha betalat i Uzbekistan. Mutor som ska ha varit avsedda för att kunna få tillgång till den uzbekiska marknaden.

Åklagarna Gunnar Stetler och Berndt Berger har till Stockholms tingsrätt skrivit att de anser att det är Gulnara Karimova som uteslutande, genom att ha regisserat allt, varit den som gynnats mest ekonomiskt av Telia Soneras intåg på den uzbekiska marknaden. Privilegierna som diktatorsdotter har varit närmast obegränsade.

I Schweiz hittade Karimova ett palatsliknande hus för runt 100 miljoner kronor, ett hus som fylldes med olika dyrgripar och även föremål som mest troligt olovligen förts bort från olika uzbekiska museum. I julas tog sig därför ett antal dissidenter in i Karimovas schweiziska hem och lade sedan ut både bilder och filmsekvenser för allmän beskådan på internet.

Huset var sedan tidigare övergivet och det mesta, inklusive några lyxbilar, var lämnade i all hast sedan EU börjat utreda Karimova för olika ekobrott. Därefter har fler länder anslutit till utredningarna, och numera är även Schweiz och USA delaktiga i arbetet med att få fram bevis mot Karimova som kan visa på att hon gjort sig skyldig till bland annat skattebrott och pengatvätt. Och nu tillkommer alltså även mutbrott.

Gulnara Karimova verkar vilja framstå som ett offer som utsatts för en mycket välplanerad komplott. Den person som enligt Karimova står bakom hennes fall, är hennes pappas säkerhetschef, Rustam Innoyatov, vars syfte ska vara att vilja ta över presidentmakten.

Innan Karimova hamnade i onåd med hemlandet, var hon en högt respekterad affärskvinna med ett eget företagsimperium. De huvudsakliga affärsintressena bestod av en blandning mellan design, konst och mode, dessutom var hon landets antagligen största filantrop och även utsedd till landets ambassadör vid FN i Genève.

Förutom detta så var hon även under en tid Uzbekistans mest kända popartist, Googoosha. Från att ha åtnjutit allt detta ska hon enligt olika presskällor nu sitta i husarrest i huvudstaden Tasjkent. Ett tilltag som är välkänt inom diktaturer.

Presidenten, och tillika Gulnaras pappa, Islam Karimov, ska ha tröttnat på dotterns excesser och även en gång för alla velat stoppa svartmålningen av landet som följt efter dotterns oförsiktiga inblandning i tvivelaktiga affärer. Därför riskerar hon också åtal i hemlandet för penningtvätt. Uzbekistan är inte direkt känt för att samarbeta med andra länders myndigheter, så något svenskt åtal mot Karimova vore dock ganska osannolikt.

Priset för att komma in på den uzbekiska marknaden låg på motsvarande 2,2 miljarder kronor. Pengar som av åklagare klassats som mutor till det uzbekiska företaget Takilant. Och det som från början antagligen ansågs vara kutym, en sedvanlig handling, har enbart skadat Telia Sonera.

Kanske finns här något att lära för andra företag - att undvika affärer med diktaturer. Något Telia Sonera säkert redan var medvetna om.