Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt att frysa Förbifart Stockholm

Många irriterar sig säkert på kostnaden för att frysa projektet Förbifart Stockholm. S och MP kommer inte överens om bygget och därför får nu allt ligga på is fram till 1 maj 2015. MP vill inte alls bygga medan S och infrastrukturminister Anna Johansson säger att bygget ska bli av – men först efter en paus på cirka 200 dagar.

Det är ju inte så att en så stor byggnation upphör att kosta bara för att man lägger den på is. Upphandlingar är gjorda, avtal är skrivna, flera hundra personer är involverade och maskiner får nu lägga igen gropar som nyligen grävts upp.

Utgiften för det här kalaset är 4 miljoner per dag och multiplicerar man det med 200 dagar så blir kostnaden 800 miljoner kronor. Dessutom tillkommer merkostnader för Trafikverket på 260 miljoner. Totalt en kostnad på drygt 1 miljard – till ingen nytta

Vi kan bara konstatera att det här är pengar som många län skulle behöva när det gäller infrastruktursatsningar. I Jämtlands län motsvarar beloppet från staten drygt 20 års satsningar på länsvägar.

Samtidigt är oklarheterna lika stora kring frågan om Bromma flygplats. Ett nav för många mindre orter runt om i Sverige. Ett livsviktigt nav för de lokala och regionala näringsliv i hela Sverige.

Osäkerheterna skapar stor ovisshet och ovisshet skadar förutsättningarna för ett bra företagsklimat i Jämtlands län.

Det är ett gigantiskt slöseri och en oförmåga att fatta beslut som drabbar möjligheterna till infrastruktursatsningar och företagsklimatet i hela Sverige.

Per Åsling (C)

riksdagsledamot

Jörgen Larsson (C)

ledamot i regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel