Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt att resa hem med tåg

Jag är en student från Åre som är arg på att vi måste lägga ner en hel förmögenhet för att kunna ta oss hem och till vår studieort.

Vi som bor i Åre kommun har fått ett gratis busskort för att lätt kunna resa inom Jämtland med buss. Hur smidigt som helst, inget snack om det!

Jag går i gymnasiet och bor i en lägenhet i Östersund. Jag slutar skolan runt 15.40 på fredagar och åker oftast direkt hem.

Den enda bussen jag hinner med går klockan 17.20, om jag inte vill vänta i någon timme till. Resan tar två och en halv timme och jag är inte hemma förrän 19.40, vilket jag tycker är väldigt jobbigt.

I och med att jag inte träffar min familj någon gång under veckorna vill jag gärna göra det så mycket som möjligt under helgerna.

Men om jag då kommer hem 19.40 så är det inte speciellt många timmar kvar på dygnet.

Skulle jag i stället välja att ta tåget som gör så att jag kommer hem tidigare, måste jag betala 150 spänn för att ta mig hem, eftersom busskortet som vi fick inte kan användas på tågen.

Det handlar inte bara om hemfärden utan även om att ta mig från Åre till Östersund. Väljer jag att åka tillbaka på söndag går det ingen buss. Då måste jag betala 150 kronor igen för en tågbiljett.

Skulle jag ta tåget både hem och till Östersund varje vecka i en månad skulle jag till slut ha betalat 1 200 kronor på resor fram och tillbaka.

Våra busskort heter "ungdomskort", men det finns ett till busskort som heter "elevkort", och det fungerar på tågen. Varför kan inte vi studerande ungdomar få ett sådant kort?

Det kan väl skötas på samma sätt som CSN och inackorderingsbidraget. Missköter man skolan dras det in. I detta fall man blir av med sitt busskort.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel