Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt lägga ned Ope skola

Efter många års utredande och politisk vånda har man nu lagt ned Ope skola. Det verkliga problemet har man dock inte utrett.

Annons

Östersunds kommun hyr Torvallaskolans lokaler för över 3 miljoner om året och skapar därför ett lokalöverskott. En årlig kostnad i det område där överskottsproblemet beskrivits som mest angeläget att åtgärda. Kostnader som majoriteten i kommunen låtit skolorganisationen bära i decennier.

Vår problembeskrivning hade tidigare skickats till alla berörda skolor och hyresfrågan togs även upp på kommunfullmäktige.

Björn Sandal (S) besvarade den med att Östersunds kommun är delägare i den bostadsrättsförening som de hyr Torvallaskolan av.

Ett över 20 år gammalt misslyckat kommunalt engagemang i fastighetsbranschen har allt sedan dess belastat barn- och ungdomsnämndens budget. Inga skolor har gått skadefria då hyra betalts i stället för att underhållet skötts.

I det fallet har Ope skola blivit speciellt utsatt under många år som främsta offer till förmån för bostadsrättsföreningens intressen.

Ope skola har också en schablonhyra på cirka 600 000. Utan underhåll och kapitalkostnader är kostnaderna i praktiken mest uppvärmning och bör i verkligheten hamna runt cirka 100 000 per år. Övriga 500 000 är koncernbidrag in till teknisk förvaltning som skolan fått bjuda på i många år.

Slutsatsen är att beslutet i fullmäktige är ett alternativ som kostar skolbarnen i Östersund nästan 3 miljoner.

Under drygt 20 år har S via skolbudgeten till enorma kostnader räddat en bostadsrättsförening, sitt politiska ansikte och bankintressen.

Björn Sandahls påstående om att han vill byta lokalyta mot pedagoger framstår som bedrägligt och fullständigt befängt.

Carl Festin, civ ing industriell ekonomi,

Gerhard Carlsson, ledamot Östersunds kommunfullmäktige, Atlantispartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel