Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt om alla landsting ska få samma stöd

Ur led är vården – ekonomin går inte ihop. Enligt våra landstingspolitiker beror det på att staten bidrar för lite. Om alla landsting ska få liknande stöd till sin sjukvård som Z-län behöver så skulle en ny regering efter valet 2014 få en stor utgift.

Få landsting har ordning på finanserna – så öppnas kassakistan måste nog alla få lika.

Z-län gick back 85 miljoner förra året. År 2013 100 miljoner back. Före valet tillkommer dessutom förlusterna år 2014 – för inte lär det kommande årsskiftet förbättra finanserna.

Länet skulle varje år behöva 125 miljoner extra från staten för att täcka brister och ha lite i reserv, om det inte görs några besparingar.

Bekymmer med landstingets resurser och ekonomi fanns redan långt före år 2006 när nuvarande allians bildade regering, men inte klagade landstingsledningen på staten då.

Jämtar och härjedalingar skulle de senaste åren ha kunnat glädja sig åt sänkt statlig skatt men dessa pengar går nu till att betala de höjda skatterna i landsting och kommuner.

Jämtland är en 80-del av Sverige sett till folkmängd. Räkna på 125 miljoner gånger 80, det blir cirka 10 miljarder för hela riket, för ett år, om alla landsting skulle få hjälp.

Ska tidigare års underskott betalas av under nästa valperiod och utgifterna vara oförändrade behövs bortåt 15 miljarder från staten till landstingens sjukvård varje år under fyra år.

Vilken regering kan avsätta så mycket för att få ordning på landstingens ekonomi?

Hur ska det gå när nytt sjukhus ska projekteras och byggas, vilket diskuterats sedan början av 1990-talet?

Vilket byggbolag skriver kontrakt med ett landsting som inte har ordning på ekonomin?

Kanske varje landsting måste börja hemma för att få bättre ordning på ekonomi och inte hoppas på en regering som löser alla problem med nya pengar. En så givmild regering finns nog inte, oavsett partifärg.

Behövs det ny landstingsledning för att få ekonomi i bättre balans?

Mats E Nilsson, f d överläkare, kandiderar för FP till landstinget och regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel