Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystra beslut för barn och unga i Östersund

Annons

Det som verkar oroa majoritetspartierna (S,V och MP) i Östersunds kommun mest, när barn- och utbildningsnämnden ska spara 39 miljoner kronor, är ett av Alliansens förslag som innebär att det bland annat ska sparas 12,7 miljoner på administration och ledning. Detta står klart efter barn-och utbildningsnämndens senaste sammanträde, där beslut om budget för 2010 fattades.

Vad ska man annars tro när representanter för majoriteten ägnade långt över en halvtimme av sammanträdestiden till att ifrågasätta och att räkna upp alla de svåra konsekvenser som skulle inträffa i verksamheten när man sparar på administration och ledning.

Även vi i Alliansen inser att negativa konsekvenser uppstår när man gör en sådan besparing. Däremot så anser vi att vårt uppdrag i första hand är att värna kärnverksamheter såsom personaltäthet, fritidsgårdar, elevhälsovård med mera och då blir det ”mindre dåligt” att spara på administration och ledning än på kärnverksamhet.

De neddragningar som majoritetspartierna nu har drivit igenom innebär dystra besked för kommunens barn och unga.

Personaltätheten i grundskolan minskas med drygt 30 tjänster, tre fritidsgårdar läggs ned, neddragning av elevhälsovården, avveckling av halva verksamheten i Resurscentrum, som arbetar med elever som har extra svårigheter i skolan, samt minskad städning i skolor och förskolor.

Alliansen i barn- och utbildningsnämnden ser särskilt allvarligt på att tre fritidsgårdar nu läggs ned, vilket innebär att ungdomarna mister en allmän träffpunkt och mötesplats i sina områden.

Många av besökarna på gårdarna är ofta föreningslösa tonåringar för vilka fritidsgården spelar en stor betydelse. I stället kommer de nu att träffas på informella platser, där vi befarar skadegörelse och klotter och att alkoholkonsumtionen kommer att öka i omfattning, något som sett i ett längre perspektiv, kan leda till långt större kostnader än att låta fritidsgårdarna vara kvar.

Mer läsning

Annons