Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

E-bok av Mosskin om klimathot och Sahara

Klimathotet blir verklighet. Isarna smälter och världshaven stiger.

Nederländerna svämmas över i december 2012, men vattenflödet stoppas i Amsterdams förstäder med hjälp av ingenjörstrupper från Tyskland, Belgien, Frankrike och England.

Och ett jättelikt projekt dras i gång för att avsalta havsvatten i Sahara, öknen som för tusentals år sedan var en grönskande savann med frodig växtlighet och djur. På kuppen vänder flyktingströmmarna från Europa.

Det är ramen för den nya romanen "Och havet rann in i Sahara" av Peter Mosskin, 67 år, som på 1970- och 1980-talet levde på Rödön och var aktiv i samhällsdebatten i Jämtland, vilket han också skrivit romaner om.

– Grundidén fick jag för flera år sedan när jag läste en artikel i franska Le Monde om just avsaltning av vatten i Sahara. Det satte i gång min fantasi och så har jag utvecklat olika teman.

Boken släpps vid en release i Stockholm nu på måndag där bland andra Lena Endre medverkar och Peter själv läser avsnitt ur texten.

Och redan på torsdag kommande vecka medverkar han och berättar om sin bok vid Norrlitts nästa möte i serien "Sätt litteraturen på Jämtlandskartan" på länsbiblioteket.

– Detta blir den första roman som enbart släpps som e-bok. Jag har läst in den tillsammans med Anna-Maria Hallgarn, som gör partierna för en person i boken.

– Det är ett spännande projekt och vi har jobbat med inläsningen sedan i våras.

Peter Mosskin har en arbetsbostad på Runmarö i Stockholms skärgård, där för övrigt Tomas Tranströmer bott långa tider liksom författaren Fredrik Sjöberg.

– Det är en stuga som jag skaffade för ganska länge sedan och sedan har byggt ut i omgångar.

Och den nya boken, är det en spänningsroman eller hur skulle du själv beskriva den?

– Absolut ingen spänningsroman, snarare en dystopi där jag leker med en tanke eller snarare olika möjliga scenarier för vår jord.

Handlingen drivs framåt genom den 35-åriga dokumentärfilmaren Emma från Berlin som år 2025 får i uppdrag av en pensionerad kvinnlig kommissionär att göra en tv-film om vad som hänt i Sahara.

Hon får en kombinerad guide, tolk och medarbetare i läkaren Tahar från Atlasbergen och de båda ger sig av mot öknen och de nya bevattnade byarna i en Volkswagen Touareg.

Emma söker också spåren efter sin pappa som i hennes barndom följde med en karavan till Timbuktu, träffade en ny kvinna och försvann för henne.

– Hon är en sefardisk judinna, som också kommit att uppleva den arabiska våren, med allt vad det innebär.

Detta vävs samman med utvecklingen i ett Sahara där al-Qaida idag skrämmer bort all turism från ett område som en gång var blomstrande, precis som Spanien på medeltiden blomstrade under den då toleranta muslimska eran då både judar och kristna fritt kunde utöva sin religion.

– Jag fann en rad spännande lösningar att väva samman alternativa framtida lösningar på många av de problem vi ser i dag.

En krass anledning till att Peter ger ut sin berättelse som e-bok är att "hans" förlag Bonniers inte vill ge ut den i tryckt form:

– Villkoren har blivit snävare, det har många författare fått uppleva de senaste åren, inte bara jag. Men jag tycker det är spännande att prova den här formen.

Han skriver också på en annan roman, som förlaget är mer intresserat av och som anknyter till hans tidigare delvis självbiografiska släktkrönikor, som tog sin utgångspunkt i hans fars uppväxt och hans rysk-judiska arv.

– Det är en berättelse om mina båda mostrar och deras minst sagt äventyrliga och spännande liv. Den ena hamnade som sjukgymnast i Sao Paolo och den andra jobbade med Montessori-skola i Rom.

Som en kuriositet var bägge mostrarna dessutom gifta med poeten Gunnar Ekelöf, en verklighet som kanske ökar förlagets tro på den kommersiella potentialen av berättelsen.

– Jag har ingen prognos för när den boken kan vara klar, nu fokuserar jag på boken om Sahara och det känns väldigt bra

"Och havet rann in i Sahara" är inläst av Peter Mosskin, Anna-Maria Hallgarn läser kommissionärens minnesanteckningar och boken har ljudillustrationer och musik av Mousa Elias, Svante Henryson och Peter Mosskin.

Andra halvan av mötet på länsbiblioteket är att regissören Martin Johansson och skådespelaren Sara Jakobsson berättar om sommarens föreställning "Strindberg, Strindberg och så vi" i Tavnäs.

Torsdag 25 oktober 19.00

Länsbiblioteket