Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Earth Hour: En stad i mörker

Plötsligt blev det mörkare i Östersund. Stan var med och släckte ljuset under Earth Hour.

I lördags genomfördes Earth Hour över hela världen. Det är Världsnaturfondens globala manifestation där ljuset släcktes en timme till stöd för en bättre klimatpolitik.

Östersunds kommun släckte. Liksom Åre kommun. Gatlyktor, skidspår och andra lampor släcktes. Jämtkraft är med och arrangerar nedsläckningen.

– Vi måste vara rädda om miljön. Utan en fungerande natur kan vi inte heller producera någon el. Miljöfrågor är viktigt för oss, säger Niklas Rehnholm, energirådgivare på Jämtkraft.

• Men förlorar ni inte pengar om det är släckt under en timme?

– Nej, det låter kanske konstigt. Men under vintern är elen dyr. Dessutom är elen inte speciellt miljövänlig under vintern när det måste produceras så mycket, säger Niklas Rehnholm.

Vid Badhusparken och på isen på Storsjön lyste facklor och eldkorgar upp mörkret. Cirkus Kul och Bus hade en eldshow. Ett par hundra Östersundsbor slöt upp för att manifestera för klimatet samtidigt som de hade släckt hemma. En av dem som begett sig ner till Badhusparken var Peter Wickenberg.

– Det är ett bra initiativ det här. Vi har så mycket lampor tända ändå, säger han.

Det var inte bara Östersund och Åre kommun som släckte under Earth Hour. Runt 200 kommuner, över 900 företag och 260 organisationer deltog. Enligt Svenska kraftnäts beräkningar av elförbrukningen under timmen i lördags visar att ungefär en halv miljon hushåll följde uppmaningen att släcka.