Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Earth Hour ställer allt på sin spets

I kväll är det VM-kvalmatch, Portugal mot Sverige.
– Du har väl rätt kanal? undrar Stockholmspolaren som ska mellanlanda i Oviken på väg mot Åre.
Jo, kanalen löser vi, men så var det Earth Hour ...

Annons

Jag vågade inte mejla tillbaka och börja yra om den förestående miljöinsatsen.

Han får fortsätta leva i sin illusion om både försnack och fotboll, tänkte jag. Bara jobbigt förklara det här med nedsläckning, energibesparing och en global manifestation för ett bättre klimat.

nämligen om våra val. Vi konsumerar allt mer, men är vi beredd att avstå även om det innebär en lördagskväll i stearinljus när ”Henke” & Co VM-kvalar eller Robinson går in på andra rundan?

Earth Hour är bra. Det sänder signaler om att vi faktiskt kan spara energi. Ödslar vi mindre mår världen bättre och kanske rehabiliterar sig från en global uppvärmning i skuggan av alla fossila utsläpp.

Hittills har 2 140 städer i 82 länder anmält sig. Genom att släcka ljuset en timme kan du vara med och påverka världens makthavare. De måste vid FN:s nästa klimatmöte i Köpenhamn fatta beslut för ett bättre framtida jordklot.

deltar, liksom organisationer, företag, kommuner och församlingar. Stora monumentala byggnader som Eiffeltornet, Globen, Östersunds Rådhus och Arctura i Östersund, mörkläggs symboliskt under en lördagskvällstimme.

Östersund och Åre kommuner tar aktiv del. Det är en bra början. Sverige är med officiellt i år. När Earth Hour inleddes 2008 var det bara kungen och några till som brydde sig. Nu är det mera drag.

att en timmes nedsläckning varken gör till eller från. Sen kör vi på som vanligt i alla fall. Fast nog är det viktigt om många i 82 länder agerar samstämmigt. Då ges insatsen tyngd. Alla vet att den sparade kilowattimmen är den bästa och billigaste. Både för oss som konsument och för miljön. Därför ska vi ställa upp för Earth Hour. Och till min vän Björn som inte vill missa uppladdningen och fotbollen för allt smör i Småland, säger jag glatt:

– Du, vi får äta middag i stearinljus. Vi kan faktiskt köra dubbla Earth Hours. Och sen unna oss fotbollen utan det dåliga samvetet ...